Sansele sunt ca si tu sa fi crescut intr-un mediu in care ti s-a tot spus ca orele de sport nu sunt chiar asa de importante la scoala. Si asa am devenit niste adulti carora ne lipseste orice fel de relatie cu miscarea si cu nevoile corpurilor noastre si, dupa cum veti vedea in acest articol, fara sa fi achizitionat elemente importante pentru a fi mai rezilienti la maturitate.
Sa nu ii lasam si pe cei mici sa creasca fara aceasta componenta importanta in dezvoltareaa lor.
Site-ul fundatiei cunoscutului tenismen Novak Djocovic propune cel putin 5 motive importante pentru care este bine sa iti dai copiii la sport. Incurajarea de a include sportul in program este si pentru parinti, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase modalitati de a stabili legaturi puternice si de a peterece timp valoros cu cei mici.
In viata copiilor, practicarea sporturilor are numeroase beneficii cum ar fi o viata mai sanatoasa, castigarea unei integritati la nivel academic, imbunatatirea capacitatilor motorii, dezvoltarea mentalitatii flexibile, etc.
Permitandu-le copiilor sa participe in activitati extracuriculare in aer liber cum ar fi practicarea sporturilor, ii ajutati sa exploreze si sa isi dezvolte abilitati benefice pentru toata viata lor. “Participand la activitati sportive”, scrie site-ul fundatiei, “copiii au ocazia de a-si dezvolta abilitati mentale, sociale, emotionale si fizice”. Iata cinci beneficii importante ale sportului, in viata copiilor:
5 beneficii ale sportului in viata copiilor
1. Sportul dezvolta stima de sine
Mai multe studii au aratat ca a practica un sport ii ajuta pe copii sa isi dezvolte increderea de sine si stima de sine. Gesturi cum ar fi a “Bate 5-ul (palma)”, sau a da mana cu cineva la sfarsitul unui meci dezvolta patternuri (sabloane) neuronale ale increderii de sine. Sportul ii ajuta pe copii sa se increada in abilitatile lor si sa se ambitioneze sa isi atinga obiectivele. Increderea pe care o primesc de la ceilalti prin intermediul gesturilor si cuvintelor este un element esential al dezvoltarii emotionale a stimei de sine.
*Iti recomand si articolul: Psihologia Incurajarilor: De ce avem nevoie de ceilalti pentru a merge sus. Tot mai sus!
Foto: Pexels
Cu toate acestea, un lucru care trebuie neaparat retinut este acela ca stima lor de sine nu ar trebui sa fie construita pe baza rezultatelor: “am castigat” sau “am pierdut”.
Pentru a-i ajuta pe copii sa isi dezvolte o mentalitate flexibila, care le este cu adevarat necesara in viata, complimentati-i si invatati-i sa se auto-aprecieze pentru efortul depus si parcursul strabatut, nu doar pentru rezultatul obtinut. Dupa cum subliniaza specialista Carol S. Dweck, atitudinea din urma este contraproductiva pentru ca ii limiteaza pe copii la o mentalitate rigida, unde nu mai e loc de evolutie personala. Critica constructiva ar trebui sa fie un element major in procesul de a-i ajuta pe copii sa isi accepte slabiciunile si a gasi solutii pentru a lucra sa se perfectioneze.
In acest sens, iti poti incuraja copiii sa practice sport, in acelasi timp intrebandu-i mereu daca s-au bucurat sau nu, mai degraba daca au castigat sau au pierdut.
2. Sportul le dezvolta copiilor aptitudini sociale
Practicarea unui sport ii ajuta pe copii sa isi dezvolte aptitudinile in interactiunile sociale, achizitii care le vor fi de mare folos mai tarziu in viata.
Sporturile ii invata despre munca de echipa si cooperare. Ei invata sa interactioneze cu persoane de diverse varste. De asemenea, sa fie parte din echipa le ofera copiilor sentimentul de apartenenta si reprezinta o oportunitate de a-si face prieteni. Cu cat fac parte din mai multe cercuri sociale, ei reusesc sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare si interactiona, fapt ce ii va ajuta in relatiile si carierele lor, la varsta adulta.
Foto: Pexels
3. Sportul ii invata pe copii sa accepte infrangerea
In majoritatea momentelor noastre de viata ne lovim de momente de “cadere”. A invata sa acceptam si infrangerea ca parte a unui proces, a unui drum si a evolutiei este extrem de important pentru copii. Este important pentru oricare dintre noi. Succesul nu inseamna suma victoriilor, ci capacitatea de a depasi in mod constructiv, ceea ce percepem a fi esec. Cu cat invatam mai devreme, cu atat mai bine si mai folositor in viata.
Prin sport, copiii invata respectul unul fata de celalat si sportivitatea. Ei invata sa accepte infrangerea gestionand in mod eficient emotiile devoratoare si gasind moduri de a merge mai departe. Prin sport, copiii inteleg ca este uneori OK sa pierzi si ca cea mai importanta parte este sa te ridici si sa incerci din nou.
Nu e nimic rau in a fi competitiv, dar in acelasi timp trebuie sa cunosti sportitivitatea, si sa accepti infrangerea si sa respecti regulile jocului cu respect fata de ceilalti, explica Fundatia Novak Djokovic.
4. Prin sport, copiii invata auto-disciplina
Orice sport le cere atletilor disciplina. Aceasta disciplina trebuie sa fie una mentala, fizica sau tactica. Pentru a deveni bun in orice sport, ai nevoie de disciplina. Fara a reusi sa te auto-gestionezi ar fi dificil sa ai succes in orice sport sau domeniu de activitate. Disciplina il ajuta pe atlet sa isi atinga obiectivele si de asemenea, potentialul.
Prin sport, copiii invata sa urmeze niste reguli, un program si sa accepte decizii pe care le ia antrenorul. Disciplina este apreciata in sporturi si este o unealta importanta in viata pentru copilul tau. Este un beneficiu extraordinar de care va beneficia in absolut orice domeniu de activitate. Auto-disciplina si respectarea unui program sunt bazele succesului.
5. La sport, copiii invata cooperarea
A sti sa muncesti si sa faci parte dintr-o echipa este una dintre cele mai importante unelte pe care un copil le poate achizitiona, inca de la o varsta frageda. O echipa nu poate avea succes daca membrii sai nu coopereaza. Toata lumea trebuie sa vina impreuna pentru a atinge un obiectiv. Lucrand impreuna, ei invata despre calitatile fiecaruia si reusesc sa decida strategii si planuri de echipa. Ceea ce fara indoiala ii va ajuta pe intreg parcursul vietii si in cariere.
Lista pentru care practicarea sporturilor este importanta pentru orice copil este lunga si arata cat de multe pot invata cei mici din astfel de activitati.
Contrar perceptiilor cu care am fost noi crescuti, practicarea activitatilor fizice ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca performantele si la celelalte materii. Copiii invata prin joaca si au nevoie sa isi petreaca timp in aer liber.
Foto: Film Bros/ Pexels
De ce e important ca parintii sa practice activitati fizice impreuna cu cei mici?
Cum iti poti ajuta tu, ca parinte, copilul sa fie activ? Iata cateva idei:
– Fii tu un parinte activ. Copiii invata prin exemplu.
– Sprijina eforturile copiilor tai in sport. Incearca sa fii in tribune la fiecare meci, incurajeaza-i.
– Incearca sa-i limitezi timpul petrecut cu activitati sedentare ca privitul la televizor, jocul pe calculator, etc.
– Prcatica sporturi impreuna cu copilul tau.
Nota: Sportul nu ar trebui sa fie niciodata pentru copii o activitate coercitiva, ci un loc care le permite sa invete si sa se dezvolte.
*** Urmareste-ne si pe Facebook pentru alte articole interesante: https://www.facebook.com/ilovesportwinners/
Pingback:Printesa sau Sportiva? Fotografa Heather Mitchell le incurajeaza pe fetite sa fie ABSOLUT TOT ce isi doresc – I LOVE SPORT
Pingback:TOP 4 sporturi pe care le practica romanii – I LOVE SPORT