muschii abdomenului, beneficii abdomene, abdomene, abs
5

5 beneficii ale unui ABDOMEN PUTERNIC pentru tot corpul

Zona abdominala a corpului, care include si muchii pelvisului, cei ai soldurilor, cat si pe cei care sustin coloana vertebrala, este foarte importanta nu doar pentru sportivii amatori sau profesionisti, ci pentru fiecare dintre noi.

Cand acest corset de muschi este intarit, ai un abdomen mai puternic, tonifiat si un centru de greutate bine stabilit. Exercitiile pentru abdominali, in general, imbunatatesc motricitatea, functionarea de zi cu zi, performanta sportiva si sanatatea fizica.

Specialistii va recomanda astfel plankurile, exrecitiile de anti-rotatie cat si bine-cunoscutele “abdomene”, de care toata lumea se teme. Doar ca ele nu sunt nimic altceva decat un mod de a avea grija de noi insine mai bine. Miscarea este sanatate pentru toti.

5 beneficii ale unui ABDOMEN PUTERNIC

1. Daca ai un abdomen puternic scapi de durerile de spate

abdomen, exercitii pentru abdomen, abs, abdomen puternicAbdominalii functioneaza precum o ancora pentru muschii spatelui din zona de mijloc si cea inferioara. Daca abdominalii tai nu sunt puternici, atunci muschii spatelui vor munci mai mult ca sa sustina spatele, scrie Cleveland Clinic.

Puterea abdominalilor iti imbunatateste rezistenta muschilor spatelui, asa incat nu vei mai obosi asa de repede si corpul tau nici nu va fi vulnerabil la tot felul de accidentari.

Muschii abdoinali puternici iti mentin de asemenea centrul de greutate corect si acest lucru imbunatateste intreaga ta motricitate si buna functionarea a corpului, pe ansamblu; previne de asemenea accidentarile. De asemenea, un abdomen fortos va impiedica curbura nenaturala a coloanei vertebrale – atunci cand avem tendinta “sa ne tinem posteriorul prea inapoi”. Aceasta pozitie pune foarte mare presiune pe spatele inferior. Abdomenul puternic iti tine vertebele aliniate si previne o astfel de deteriorare a coloanei.

Si Yoga Journal scrie ca anumite pozitii de yoga, precum plankurile sau pozitia barcii, ajuta la intarirea acesor muschi, in timp ce contribuie la puterea generala a corpului.

abdominali, abs, exercitii abdomene, abdomene

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

2. Daca ai un abdomen puternic, ai o postura mai buna

Cand muschii abdomenului sunt slabiti, ai tendinta naturala de a a-ti aduna corpul, pentru ca nu ai muschii necesari ca sa iti sprijine un aliniament corect. Asa incat, abdominalii puternici sprijina o postura armonioasa, eleganta si atragatoare, scrie si livestrong.com. O postura corecta reduce din presiunea asupra coloanei vertebrale, ceea ce este un lucru foarte important, fiindca complicaiile duc la hernie de disc.

O postura corecta te ajuta sa te simti mai increzator/oare, sa arati mai inalt/a – iti face deci bine si la auto-stima si lucreaza si la nivel psihologic.

Dar intreg sistemul osos al corpului ramane in aliniament si asta asigura un bun angajament al muschilor. Deci corpul devine mult mai functional in tot ce facem, fie ca e simplul mers pe strada, sau activitatile fizice solicitante.

3. Daca ai un abdomen puternic, puterea functionala a corpului este mai buna

abdomene, abs, exercitii aabdominali, aplecare, absBeneficiile abdomenului sunt cu mult mai mari decat faptul ca ajuta coloana vertebrala. Simplul act de a-ti lega sireturile sau de a ridica un obiect cazut pe podea, poate sa fie un calvar daca nu ai putere in zona corsetului abdominal, scrie si Mayo Clinic.

A ne roti, a ne inalta pe varfuri, a schimba pozitia sus-jos, a ne aseza pe scaun necesita sa ne folosim muschii centurii abdominale. Construieste-ti o putere abominala si rezistenta si astfel, chiar si cele mai banale actiuni ca datul cu mopul sau a-ti peria pantofii stand aplecat/a, va deveni mult mai usor.

Si totusi, de ce pomenim aceste activitati mundane? Fiindca adesea, accidentarile se intampla fix in astfel de momente. Si trebuie sa constientizei microactiunile care au facut ca trupul tau sa fie atat de vulnerabil la astfel de miscari considerate “banale”. Constientizandu-ti corpul ca pe un sistem dinmic si cum tu ii poti imbunatati buna functionare, te ajuta sa iti imbunatatesti viata.

4. Daca ai un abdomen puternic, esti un sportiv mai bun

Toate sporturile cat si toate tipurile de dans au nevoie de intarirea acestei zone corporale. Te rasucesti ca sa prinzi o minge, iti rotesti torsul atunci cand inoti, te apleci la hokey, iar la dans modul cum este implicat abdomenul si toata zona pelvica este de-a dreptul fascinant de privit. Iti folosesti abdomenul de asmenea, atunci cand alergi. O cercetare publicata in 2019 de PLOS ONE a notat ca “abdomenele” sunt benefice pentru alergatori fiindca acest tip de exercitii le imbunatatesc echilibrul, anduranta si managementul energiei corporale in timpul cursei.

abs, putere aabdominala, exercitii pentru aabdomen, aabdomen, abdomen puternic, sanatatea spatelui, yoga

Foto: Li Sun/Pexels

5. Daca ai un abdomen puternic, ai un echilibru mai bun

Beneficiile unui abdomen puternic devin vizibile ori de cate ori ai nevoie sa iti balansezi si sa iti stabilizezi corpul. Clinica Mayo noteaza ca antrenamentul zonei abdominaale permite si muschilor pelvisului sa lucreze in armonie, ceea ce confera stabilitate intregului corp.

Echilibrul nu se refera doar la a sta intr-un singur picior sau a merge pe o franghie la inaltime. Echilibrul il folosim absolut in fiecare zi – atunci cand mergi pe o suprafata alunecoasa de exemplu, cand mergem pe bicicleta, pe un drum accidentat sau luam o curba.

Poti preveni caderi, poti preveni accidentari intarindu-ti abdomenul. Intarirea abdomenului este foarte importanta pentru adultii care in fiecare zi executa tot felul de taskuri, dar nu doar atat – mentinerea unui corp armonios prin efectuarea de exercitii pentru zona abdominala impiedica deteriorarea prematura a trupului si sanatatii.

Iti mai recomand si:

FITNESS FUNCTIONAL cu Mihai Petreanu: Cum sa iti alegi antrenamentul care ti se potriveste?
De la Jane Fonda la… FITNESSUL FUNCTIONAL: Interviu cu Mike Petreanu, antrenorul care te invata miscarea corecta in sala si acasa!

Un articol dupa o idee originala de www.livestrong.com

Imagine main: Wikimedia Commons

Foto 2 dr. picjumbo.com/Pexels

Foto 3 dr. Andrew Neel/ Pexels

CategoriesSenza categoria
  1. Pingback:Andrew Kalley, antrenor: Cum sa exersezi pe bicicleta de fitness eficient – I LOVE SPORT

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarĂ  pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *