A

Actrita Alina Serban – MESAJ PUTERNIC despre rolul boxerei din Gipsy Queen

La Premiile germane pentru film 2020, o femeie roma a fost nominalizata pentru Cea mai buna actrita.

Actrita Alina Serban a fost nominalizata anul acesta pentru Cea mai buna actrita in filmul Gipsy Queen, de Hüseyin Tabak, in care joaca rolul unei boxere fenomenale si al unei mame care “nu renunta”.

In data de 24 aprilie au fost anuntate premiile, tanara Helena Zengel, din Copilul problema/Systemsprenger, fiind castigatoarea.

Alina Serban a inregistrat un mesaj superb (n.r. aici publicat  in original, la sfarsitul aarticolului) pentru a multumi pentru aceasta nominalizare, pentru a povesti despre provocarea imensa pe care a avut-o in rolul Gipsy Queen si pentru a atrage atentia asupra povestilor traite si nespuse, inclusiv in aceasta perioada a Pandemiei, de foarte multi oameni. Dar mai ales, pentru a ne vorbi despre acele lucruri pe care reusim sa le savarsim, chiar si cand ni se pare imposibil.

Felicitari, Alina, esti o inspiratie!

Mai jos, traducerea in limba romana, pentru ca mesajul Alinei mi-ar placea sa ajunga la cat mai multi oameni.

<<Este o onoare ca am fost nominalizata (n.r. alaturi de alte filme) care spun povesti necesare.

Gipsy Queen este o scrisoare de dragoste despre lupta umana, despre puterea umana, dar mai presus de toate, este o poveste despre o mama. O mama roma. As vrea sa multumesc in primul rand lui Hüseyin Tabak, regizorul filmului Gipsy Queen, pentru ca mi-a increditat aceasta poveste necesara. Si as mai spune chiar, urgenta, pentru timpurile pe care le traim acum.

Hüseyin, iti multumesc pentru ca m-ai ajutat sa ma ridic la provocarea extraordinara a Gipsy Queen. Cu mai putin de 6 luni de box, a trebuit sa ma intalnesc in ring cu nimeni alta decat Campioana Mondiala Maria Lindberg. Maria, eu si intreaga echipa a trebuit sa raspundem cerintei de a crea si de a supravietui celei mai lungi scene de box, filmata fara intrerupere. Asa incat, intr-o perioada foarte scurta de timp, a trebuit sa devin experta in doua limbi, despre care nu aveam nici cea mai vaga idee: boxul si germana. Parea chiar imposibil. Dar Huseyin mi-a spus ceva ce suna familiar: “Acest film este despre o mama care nu se da niciodata batuta.”

Ceea ce mi-a amintit de mama mea si povestea atator parinti din intreaga lume. De noptile nedormite ale mamei mele, de energia ei nesfarsita de a munci cinci joburi in acelasi timp, facand curatenie in casele oamenilor. In ciuda conditiilor de viata in care mi-am petrecut anii adolescentei, o casa facuta din chirpici cu soareci, fara electricitate sau apa calda – si care sunt inca conditiile de viata ale atator copii si astazi, mama mea mi-a pus stele in ochi. Asa incat sa pot vedea dincolo de saracie, dincolo de rasism, limitele imposibile impuse de istorie si aceai care cred ca oamenii ca mine nu au nicio sansa.

Asa incat, atat filmul Gipsy Queen, cat si eu insami, avem in comun acesta calatorie improbabila si imposibila pe care am avut-o de strabatut.

Vreau sa le multumesc producatorilor filmului si intregii echipe pentru ca au crezut si ca am putut sa facem impreuna istorie. Eu si intreaga echipa speram ca Gipsy Queen sa atinga cat mai multe inimi posibil, construiind o trecatare intre noi si amintindu-e tuturor de solidaritate.

In aceste momente grele pe care le traim acum, toata lumea vrea sa ne intoarcem la vietile “normale” pe care le avema inainte.

Aceasta Pandemie ne arata ca suntem cu adevarat cetatenii unei singure lumi. Cu toate acestea, ingealitatile ii lasa pe unii dintre noi fara aparare in fata bolii si a mortii. Ce vreau sa spun, este ca normalul de dinainte, nu este normal. Trebuie saa constrim altfel de normal – in care fiintele umane sunt tratate cu respect, demnitate, iar conditiile de viata decente ar trebui sa fie oferite pentru toata lumea. Astfel, dedic acest film si nominalizarea mea, tuturor oamenilor care in acest moment duc o lupta. Oamenilor care li se spune sa stea in casa, dar nu au casa sau nu se simt in sigranta acolo. Muncitorilor care sunt platiti salariul minim si risca totul inca ducandu-se la serviciu sau chiar parasindu-si casele si plecand din tara lor pentru a pune mancaruri luxoase pe farfuriile oamenilor instariti.

Sper ca aceasta perioada sa ne faca pe toti sa ne vedem ca frati si surori indiferent de culoarea pielii, etnie, religie, sexualitate dizabilitate si sa intelegem ca frica, nesiguranta, violenta, boala, razboiul sunt toate lucruri care ni se pot intampla tuturor. In trecut si in timpul Holocaustului, multe persoane rome au fost demonizate. Dar astazi, la decernarea Premiilor Germane pentru film 2020, o femeie roma a fost nominalizata pentru Cea mai buna actrita.

As vrea sa spun ca acest lucru reprezinta enorm pentru mine. Va asteptam in cinematografe!>>

CategoriesSenza categoria

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *