Sportivii care participa la cursele de mare forta au o multime de lucruri sa ne invete despre cum sa ne raportam la aceasta perioada de stres indelungat.
Fie ca vorbim despre maratonisti si triatlonisti, despre ciclistii din marile tururi, sau despre inotatorii din ape libere… acesti sportivi sunt maestrii unor tactici mentale ce ne pot fi de folos, chiar daca spre deosebire de ei, noi nu am ales sa trecem prin aceasta “cursa”.
Nu va inchipuiti ca aceasta Pandemie seamana cu un sprint, ci mai degraba ganditi-va ca e o cursa lunga, de anduranta. – Brad Stulberg, antrenor
4 pasi pentru a infrunta pandemia precum sportivii de anduranta
Inspirat de atletii pe care ii urmareste, Brad Stulberg ne recomanda patru dimensiuni cheie in cursele de anduranta:
1. Cum gandesc sportivii de anduranta: “Rabdarea este importanta”
Nu te minti si nu te amagi. Pregateste-te mental.
In cursele de anduranta e nevoie de pragmatism, atletii accepta ca vor avea de-a face cu o grea incercare, fiindca nu ii ajuta cu nimic sa aiba asteptari nerealiste.
Foto: Peres Jepchirchir, actuala detinatoare a recordului mondial la semimaraton/ Sursa foto Fb Page Peres Jepchirchir
Atunci cand privim orice situatie obiectiv, reusim si sa fim mai buni cu noi insine si sa inlocuim gandirea negativa cu blandetea. Sa ne dam intelegere cand ne este greu, este lectia importanta pe care o putem invata de la specialistii curselor lungi. De exemplu, in cursele de anduranta, gandirea negativa este precum o otrava care ingreuneaza sosirea la finish.
2. Cum gandesc sportivii de anduranta: Dozeaza-ti fortele
Cand ne simtim bine, avem tendinta sa exageram, sa tragem de noi mai mult, fara sa ne dam seama ca ne consumam rezerve de energie si forta interioara care ne-ar servi si mai departe, pe parcursul “cursei”.
E un fenomen usor de observat in cursele de ciclism, care sunt bazate chiar pe acest principiu al conservarii de energie pana cat mai aproape de sfarsitul cursei, cand cei mai puternici, mai au resursele de a ataca la finish.
Foto: Pexeles
Nu ai cum sa castigi o cursa daca ajungi la final absolut sleit de puteri, dupa ce ai consumat tot la inceput. Morala ar fi ca in general, trebuie sa ne temperam si sa ne dozam eforturile si energia.
3. Cum gandesc sportivii de anduranta: E mai importanta desfasurarea actiunii decat finalul
E un pacat pe care il comitem multi – acela de a ne gandi mai mult la final decat la pasii pe care ii avem de urmat. E in favoarea noastra daca ne impartim orice munca, oricat de imposibila ar fi, asa cum pare o cursa Iron Man de exmplu, intr-un proces format din mai mule bucatele.
E important sa ne concentram pe ce avem de facut, pe felul cm se desfasoara fiecare etapa, fiindca, cu gandul la finish ajungem sa ne frustram. Secretul este acela de a atinge mici victorii pe parcursul drumului, mentinandu-ne astfel motivati.
E important sa ramanem focusati pe momentul prezent si pe ceea ce putem controla ACUM, decat sa ne lansam intr-o spirala anxioasa cu privire la un viitor imprevizibil.
4. Cum gandesc sportivii de anduranta: Gaseste-ti un Scop
A avea un sens ne hraneste conexiunea cu insasi viata. De aceea este important sa ne gasim o motivatie puternica in absolut tot, in fiecare zi pe care o traim.
Te-ar mai putea interesa si aceste articole:
10 +1 lectii de la OAMENII SPORTULUI: ADUNA-TE in momentele dificile!
Daca nu poti, NU TE FORTA sa evoluezi. E PANDEMIE – sa fim mai buni cu noi insine!
Bibliografie
https://www.nytimes.com/2020/05/21/well/mind/coronavirus-athletes-marathons-triathlons-sports-cycling.html
https://thegrowtheq.com – blogul antrenorului Brad Stulberg
Foto main: RUN 4 FFWPU/Pexels
Pingback:HORSCOPUL SPORTULUI: Ce sport sa practici, in functie de ZODIA TA – I LOVE SPORT