Gigi Buffon, Gianluigo Buffon, Inter Milano, fotnal
C

Cum s-a indragostit Gianluigi Buffon de arta si a scapat de depresie

Daca as putea sa iti dau un singur sfat, este sa fii mult mai curios cu privire la lumea din jurul tau, cat inca mai esti tanar. – Gianluigi Buffon

Cand traia unul dintre cele mai grele momente din viata sa, gloriosul fotbalist…. glorios in lume, dar faramitat in sufletul lui, a fost salvat de o pictura de Marc Chagall. Acea pictura pe care a intalnit-o intamplator cand a pasit intr-un muzeu descoperit din greseala si in care a intrat fara sa stie exact de ce, a fost de fapt cheia catre alte lumi si alte posibilitati.

Daca iti intelegi viata intr-un mod nihilist, vei ajunge curand sa te deteriorezi. – Gianluigi Buffon

Arta are reverberatii puternice in orice suflet atunci cand ii permitem sa ne patrunda, dar in cazul fotbalistului Gianluigi Buffon, aceasta experienta pe care ne-o povesteste in The Playesr Tribune, este mai degraba un mesaj despre ce se intampla atunci cand indraznim sa iesim din rutina si sa fim curiosi cu privire la alte aspecte ale vietii.

Imagine: Wikiart

Nu este o lectie pentru fotbalistii care vad numai fotbal, este o lectie si pentru artistii care vad numai arta, pentru oricine si-a incuiat sufletul si mintea si a dus domeniul lui pana intr-un punct pe care l-a considerat varful, totul pana cand toate posibilitatile au fost epuizate; devenit acum incapabil sa vada, sa inteleaga si sa admire perspectivele din jur.

Durerea emotionala este adesea provocata de faaptul ca efectiv, mintea noastra nu mai poate sa vada posibilitati. Suferim atunci cand ne inchidem in fata experientelor lumii si ne vindecam atunci cand ne deschidem lor si le lasam sa ne deschida, sa ne transforme si sa ne ofere solutii revelatoare.

Faima si banii nu te scapa cand iti pierzi sufletul.

“Faima si banii nu te scapa cand iti pierzi sufletul…” spune Giani Buffon. considerat unul dintre cei mai mari portari de fotbal, performer la echipa italiana Juventus, acum in varsta de 42 de ani.

In The Players’ Tribune, platforma media care ne arata umanitatea din spatele succesului marilor sportivi ai momentului, publicand adesea texte scrise chiar de acestia, Buffon a scris un text pe care il adreseaza tanarului ambitios Gigi, cel care era el la 17 ani:

“E adevarat ca un portar are nevoie sa fie increzator. Are nevoie sa se simta neinfricat. Daca ii vei da unui manager sa aleaga intre cel mai tehnic portar din lume si cel mai neinfricat portar, iti garantez ca il va alege pe neinfricatul dat naibii, de fiecare data.

Pe de alta parte, o persoana care este neinfricata poate sa uite cu usurinta ca are o minte. Daca iti intelegi viata intr-un mod nihilist si te gandesti numai la fotbal, vei ajunge in curand sa te deteriorezi. In final vei ajunge atat de deprimat incat nici nu vei mai vrea sa te dai jos din pat.

Gianni Buffon, Buffon, Gianluigi Buffon

Foto: Wikipedia

Poti sa razi cat vrei tu acum, dar asta ti se va intmpla. Si se va intmpla in varful carierei tale, atunci cand vei avea absolut tot ceea ce isi poate dori un om de la viata. Vei avea 26 de ani. Portarul lui Juventus si al echipei nationale a Italiei. Vei avea bani si respect, oamenii te vor chema chiar si Superman.

Dar nu esti un supererou. Esti un om ca toti ceilalti.

Si adevarul este ca presiunea profesiei tale te poate transforma intr-un robot. Te duci la antrenament. Te intorci acasa si te uiti la TV. Te duci la culcare. Faci la fel si maine. Castigi. Pierzi. Se repeta si iar se repeta.
(…)
Trebuie sa iti amintesti acest lucru: banii si faima nu sunt scopul. Daca nu ai grija de sufletul tau, daca nu cauti inspiratie in lucrurile care nu au legatura cu fotbalul, te vei deteriora. Daca as putea sa iti dau un singur sfat, este sa fii mult mai curios cu privire la lumea din jurul tau cat inca mai esti tanar. Te vei salva pe tine si pe familia ta de multe dureri.
Sa fii portar este un act de curaj, e adevart.
Dar sa fii curajos nu inseamna sa fii ignorant, Gigi.

(…)
Si acum urmeaza cea mai importanta parte a scrisorii. Trebuie sa intri in acel muzeu… Acesta arta va fi cea mai buna vindecare pentru tine.”

Drumul nu a fost unul simplu, aflam prin intermediul acestei scrisori, iar marele fotblist nu a fost ferit de depresie si suferinta, in ciuda prestigiului pe care l-a castigat repede in cariera.

Modul cum Buffon, acum un om matur vede parcursul si greselile pe care considera ca le-a facut, poate reprezenta un model de auto-reflectie si pentru noi…. Povestea aceasta despre cum a descoperit arta si cum a inceput sa se deschia altor posibilitati, in afara de fotbal, este o lectie despre cat de important este sa nu uitam de sufletul nostru si cum trebuie sa cautam mereu acele lucruri care sa ne aduca vibratii proaspete si noi posibilitati in viata.

* Citeste toata scrisoarea lui Buffon pe siteul The Players Tribune >>> http://bit.ly/2N3PpCH

***Iti mai recomand si alte articole interesante, cum ar fi povestea lui Muhammad Ali si de ce a fost el mai mult decat un sportiv cunoscut:

Muhammad Ali – Povestea Boxerului cu Pacea in suflet

5 sportive care schimba regulile si provoaca stereotipurile din sport

Foto main: Wikipedia

CategoriesSenza categoria
  1. Pingback:CNDB: 5 documentare romanesti de dans pe care le poti vedea online – I LOVE SPORT

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *