Este foarte posibil sa nu fi aflat niciodata intreaga poveste din spatele celor care au Succes.
In Cultura Sportiva, cea mai intalnita si promovata poveste este cea a succesului. Daca si tu te-ai gandit vreodata: “Sunt un nimeni”, “nu am sa reusesc”, “toata lumea poate”, “numai eu nu”, “sunt o persoana incapabila si demna de toata mila…” Daca te-ai uitat vreodata cu un sentiment de umilinta la oamenii sportului, acest articol ti se adreseaza.
Mesajul “Succesului indiferent de obstacole” poarta cu sine o simbolistica puternica si de aceea este seducator pentru publicitate, pentru echipe, sportivi, branduri si fani. Aceasta abundenta de exemple, istorii si povesti despre atleti care nu s-au lasat invinsi si apoi au devenit mari campioni poate pune insa si o mare presiune. Pe fiecare din noi.
Foto: Maik Kleinert/ Pexels
Este un tip de naratiune adesea intalnita in sport si caracteristica mentalitatii sportive, o mentalitate definita de indarjire si refuzul de a se preda (n.r. spun acestea fara a minimiza eforturile si exemplul atletilor si atletelor, DESIGUR.) Adesea rezonam foarte tare cu acest tip de mesaje, insa se poate intampla si efectul contrar, pentru ca povestea este transmisa doar pe jumatate. IATA CUM:
Sportivii sunt oameni care si-au antrenat mecanismele de rezilienta
Succesul prezentat doar ca scop final si nu ca pe un proces complex pune foarte multa presiune chiar pe cei mai vulneraabili dintre noi.
Pentru multe persoane, aceasta retorica legata de izbanda cu orice pret, atunci cand poate nu isi doresc nimic altceva decat sa se odihneasca in renuntare din cauza traumelor si impedimentelor care le-au slabit forta interioara, inseamna o presiune foarte mare.
Fortarea unei atitudini castigatoare cand poate uneori vrei doar sa iei o pauza, pare a fi cea mai proasta idee. Si mai mult decat atat, poate, unii dintre noi nici macar nu stiu cum sa o ia de la capat sau cum sa mai gandeasca pozitiv. Psihologia cognitiv comportamentala ti-ar explica ca astfel de oameni, nu au avut practic niciodata sansa de a invata cum sa fie puternici mental si sa aiba rezilienta.
Dincolo de cuvintele marete, ceea ce ne este mai putin cunoscut este faptul ca, atletii trec prin numeroase momente de cadere, ca fiecare dintre noi. Ce le este caracteristic multora, este insa rezilienta in fata obstacolelor, pe care au avut norocul sa si-o insuseasca pe parcursul vietii si prin antrenamentul mintii.
Rezilienta este acea calitate care le permite anumitor oameni care au fost loviti de viata, sa se intorca cel putin la fel de puternici ca inainte. Mai degraba decat sa lase dificultatile si esecul sa ii copleseasca, ei gasesc o modalitate de a se ridica din cenusa. – Psychology Today
Iar rezilienta, ca toate comportamentele noastre, se invata.
Avand acest lucru in minte, ne putem gandi sa ne luam ca sursa de inspiratie Cultura Sportiva pentru a ne antrena rezilienta, nu pentru a avea Succesul ca scop final. Succesul nu este decat un efect al unei minti foarte reziliente.
Psihologii au identificat cativa factori care fac ca o persoana sa fie rezilienta: o atitudine pozitiva, optimismul, abilitatea de a-si regla emotiile (n.r. a ne regla emotiile inseamna ca reusim sa ne linistim intensitatea sentimentelor, fara a le lasa sa ne cucereasca mintea) si abilitatea de a vedea esecul ca pe o forma de evolutie personala.
Cercetatorii spun ca optimismul ne ajuta sa reducem din impactul stresului asupra mintii si corpului, in timpul celor mai perturbante experiente. Ceea ce da oamenilor acces la propriile rsurse cognitive, activand capacitatea de a analiza “limpede” si “la rece” ceea ce a mers gresit si pasii comportamentali care ar fi cu mult mai productivi.
REZILIENTA NU ESTE O CALITATE MAGICA, REZILIENTA TREBUIE ANTRENATA
Rezilienta nu este o calitate magica; chiar ai nevoie de munca multa mentala pentru a trece peste greutati. Dar chiar si dupa intamplari neprielnice, oamenii rezilienti sunt capabili sa isi schimbe directia si sa mearga mai departe, spre indeplinirea telului lor. Elementele rezilientei pot fi cultivate, invatate si exersate.
CE ESTE SUCCESUL?
Cand ma gandesc la Succes, nu pot sa nu ma gandesc totusi si la aspectele destul de obisnuite ale vietii. Eu cred ca pentru niste parinti, primii pasi ai bebelusului lor si bucuria de a-l privi este un succes, sau… acel zambet schitat de o persoana care se lupta cu depresia poate fi considerat o izbanda a unei zile, sau primul drum pe care il face un adolescent singur, cu trenul…
Succesul este peste tot, doar ca nu suntem antrenati sa il vedem si aici este contributia culturii sportive. Si antrenandu-ne sa vedem succesul in cele mai mici detalii, ne crestem rezilienta.
Va urez succes in tot ceea ce faceti, dragelor si dragilor si de asemenea, va urez sa va antrenati rezilienta!
Te invit sa mai citesti si alte articole despre mintea puternica:
* Cum sa iti intelegi SUBCONSTIENTUL pentru o viata implinita: interviu cu Adrian Munteanu, coach NLP
Foto homepage: Pexels