D

De la Jane Fonda la… FITNESSUL FUNCTIONAL: Interviu cu Mike Petreanu, antrenorul care te invata miscarea corecta in sala si acasa!

Update: Campionatul National de Functional Fitness Bodyweight se desfaasoara in data de 14 septembrie, la Resita. Mai multe detalii aici.

Mike Petreanu, antrenor de fitness functional, iti explica de ce e important sa efectuezi orice miscare… CORECT! Imagineaza-ti ca trebuie sa ridici un obiect cazut pe podea. Cum te apleci? Ce grupe de muschi antrenezi atunci cand te inalti ca sa iti iei pachetul de cereale de pe raft? Iti poti cara bagajul?

Antrenamentele de fitness functional stau la baza antrenamentelor sportivilor profesionisti si amatori dar, principiile sale nu ar trebui sa va surprinda, le putem aplica in viata de zi cu zi. Fitnessul functional este pentru oricine – nu exista absolut nicio limita de varsta si, dupa cum spune Mike Petreanu, acest antrenament este mai degraba un antrenament pentru viata:

Se spune ca Fitnessul functional este antrenorul pe care nu ti l-ai cunoscut niciodata, dar il ai in viata de zi cu zi!

Mike Petreanu a inceput cu sportul de la o varsta mica, mai intai cu gimnastica, de la 6 ani apoi de la 11 ani, judo, un sport pe care l-a practicat timp de 30 de ani obtinand numeroase rezultate de top in plan national si regional. De-a lungul timpului a mai practicat haltere si culturism si in toate aceste sporturi a facut performanta la nivel profesionist, fiind multiplu medaliat.

“Eu fiind nascut in Oravita, oras la granita fostei Iugoslavii, aveam permis de mic trafic si eram la curent cu tot ceea ce inseamna miscarea, tot ce se petrecea in afara cortinei noastre comuniste. Am cumparat din Iugoslavia, casetele video cu Jane Fonda si Jack Lalanne, parintii fitness-ului. Am fost interesat de miscarea aceasta, intre timp practicam culturismul si judo.”, povesteste Mike Petreanu.

Functional fitness a devenit un mod de viata pentru Mike: „Sincer, da, sunt importante medaliile sau titlurile ce le-ai castigat, dar cel mai important este ce faci dupa performantele, pe care le-ai obtinut. Unii se imbolnavesc si ajung sa nu mai poata a se incheie la pantofi… si atunci intervine fitnessul funtional, care este un sport benefic pentru orice categorie de varsta sau sex.”

Asa incat, pasionata de miscare la randul meu, dupa cum stiti, am intampinat cu mare entuziasm oportunitatea de a-l intervieva pe Mike Petreanu in legatura cu sportul in care activeaza, pentru ca as vrea sa fac cunoscute aceste constientizari profunde legate de relatia pe care o avem cu trupul nostru si miscarile pe care le facem la sala, pe strada sau acasa, adesea fara sa le luam in seama prea tare.

„Degeaba ai un corp sculptat, daca nu iti poti cara bagajele singur, iar bicepsii sunt inutili daca nu poti ridica o roata ca sa ti-o schimbi la masina!”, spune Mike Petreanu. Demonstratia ca acest tip de antrenament este pentru oricine, este Mike Petreanu insusi – „eu am 55 de ani si nu ma dau batut”, spune el.

Acum, la 55 de ani, Mihai Petreanu este in prezent seful  United Intercontinental Functional Fitness League – UIBF  si CEO U.I.F.F.L. WORLD WIDE.

Ce este fitnessul functional?

Julia ILSW: Mike, spune-ne te rog, ce este fitnessul functional? Care sunt principiile de baza ale acestui tip de antrenament?

Mike Petreanu – Antrenor de Fitness functional: Fitnessul functional isi are originile in Anglia si se datoreaza primilor fotbalisti care efectuau antrenamente specifice in pregatirea lor.

Aceasta este mentalitatea din spatele acestui tip de antrenament cunoscut sub numele de fitness functional, sau FUNCTIONAL FITNESS BODYWEIGHT. Este posibil sa fi auzit acest termen in ultimii ani si renasterea sa se datoreaza partial popularitatii exercitiilor de antrenament de greutate.

Julia ILSW: Cand se gandesc la sport si miscare, oamenii isi imagineaza in primul rand sali de antrenamente si munca multa la nivel corporal. Uitam ca de fapt, noi ne miscam in fiecare moment! ☺ Explica-ne care este legatura intre acest tip de antrenament si viata de zi cu zi?

Mike Petreanu: Rolul acestui antrenament este acela de a te pregati pentru viata, mai degraba decat pentru ceva specific cum ar fi o cursa sau o competitie in care vei ajunge sa iti atingi limitele. Gandeste-te la un tip de miscare – de exemplu la ghemuitul in jos pentru a lua ceva ce ti-ar fi cazut din mana, gandeste-te la gestul de a te intoarce poate chiar pe un picioar si de a ajunge sa iti iei de pe raftul de sus fulgii de ovaz. Aceste actiuni, legate intre ele, si facute la un interval de timp, angajeaza mai multe grupe musculare.

Asa incat, in cadrul unui antrenament de fitness functional ajungem sa lucram pe intervale de timp – 3-4 exercitii legate intre ele, cu o pauza bine venita pentru corpul uman, de aproximativ 30 pana la 60 de secunde. In cea mai mare parte, aceste miscari se vor concentra pe echilibru, forta, miscari cardio si exercitii care necesita sa-ti controlezi corpul pentru a trece prin diferite planuri de miscare. Si in timp ce o multime de miscari se concentreaza asupra greutatii corporale, functional fitness poate include, de asemenea, elemente de recuzita cum ar fi corzi, gantere cu o greutate mica, step-ere, franghii, mingi de greutate mica spre medie.

Antrenamentul de fitness functional creeaza un echilibru la nivelul conexiunii minte – muschi.

Julia ILSW: In ce mod ne schimba fitnessul functional calitatea vietii?

Mike Petreanu: In primul rand trebuie sa intelegem si ca fiecare persoana are nevoi individuale, obiective si niveluri de antrenament diferite, iar fitnessul functional se adapteaza fiecaruia. E important de mentionat ca nu toate exercitiile sunt pentru toata lumea, ci sunt recomandate in functie de aceste nevoi.

Nu numai ca functional fitness imbunatateste calitatea vietii (daca poti sa te incalti singur, sau sa-ti legi sireturile la pantofi, ori daca poti trage o pereche stransa de colanti fara sa te doara spatele, atunci esti intr-o oarecare forma fizica rezonabila!), dar in urma antrenamentelor vei observa, de asemenea, o schimbare a fortei si stabilitatii tale globale. La randul lor, acestea creeaza un echilibru intre muschii tai si conexiunea minte – muschi – exercitiu, scazand sansele de a te accidenta.

De asemenea, daca ai suferit o accidentare sau daca ai o problema legata de mobilitate sau de coordonare, este de recomandat sa cauti un antrenor de fitness functional sau un personal trainer, inainte de a incepe acest antrenament pe cont propriu. Pentru oamenii de rand este foarte important sa isi petreaca macar 45 – 60 de minute zilnic cu un astfel de antrenament.

Julia ILSW: Poti sa ne dai cateva exemple de miscari gresite pe care le fac oamenii in viata lor de zi cu zi, miscari care le-ar putea pune in pericol sanatatea?

Mike Petreanu: Da, cele mai elocvente exercitii sunt genuflexiunile, flotarile, forfecarile abdominale, fandarile…

Ce este cel mai rau este ca invata asa foarte multi amatori si invatand gresit, dupa o perioada scurta de 3 pana la 6 luni apar durerile articulare, in special la genunchi si zona lombara. De retinut ca la genoflexiune, talpile trebuie pozitionate putin peste latimea umerilor pe podea, in linie mediana spre in jos, iar umerii nu trebuie sa depaseasca genunchii, tot in linie mediana spre in jos.

La exercitiile pentru abdominali, mai ales la forfecarile de pe spate, te tii cu mainile de ceafa, ridici si duci barbia in piept ca spatele, lombarii, sa fie lipiti de podea sau saltea, altfel doare spatele foarte tare…

Nu exista limite. Exista doar platouri, iar tu nu trebuie sa ramai acolo, trebuie sa mergi dincolo de ele. – Mike Petreanu, antrenor de fitness functional

  • Poti sa iti incepi pregatirea! 🙂 Iata caateva exercitii de fitness functional prezentaate de MIke Petreanu, pe care le poti efectua si acasa:

Julia ILSW: Cu ce poate ajuta fitnessul functional o persoana obisnuita? Exista limite de varsta pentru practicarea acestui tip de miscare?

Mike Petreanu: Nu exista nici o limita de varsta, cea mai mare provocare este din partea mea, eu am 55 de ani si nu ma dau batut.

O persoana obisnuita care ajunge la o sala de sport face un lucru nemaipomenit, in loc sa petreaca 2 ore in fata televizorului, sau sa stea la taclale cu 2, 3 beri in vreun birt, persoana respectiva are foarte mult de castigat. Fitnessul funtional te poate ajuta prin faptul ca acele exercitii care ti se par banale, te ajuta sa fii mult mai motivat, exercitiul fizic de orice natura, te ajuta in viata de zi cu zi, iti da posibilitatea sa lucrezi cu mintea foarte mult, IQ-ul se dezvolta altfel de cat atunci cand chiar nu faci nimic pentru tine.

Conexiunea minte, muschi si exercitiu te ajuta sa depasesti multe bariere si nu trebuie sa pui nici o limita in ceea ce faci. Daca pui mereu o limita in tot ceea ce faci, aceasta atitudine se va raspandi in munca ta si in viata ta. Nu exista limite. Exista doar platouri (n.r. faze de stagnare), iar tu nu trebuie sa ramai acolo, trebuie sa mergi dincolo de ele.

si Youtube: https://www.youtube.com/user/mifuro64

CategoriesSenza categoria