F

FITNESS FUNCTIONAL cu Mihai Petreanu: Cum sa iti alegi antrenamentul care ti se potriveste?

Culturismul sau trasul de fiare este un sport necesar fiecarui individ pentru a inlatura efectele negative ale sedentarismului si modului modern de viata.

La ora actuala exista foarte multe programe si sisteme de antrenament si hranire, dar problema este ca se pot pierde luni, chiar ani de zile pentru a descoperi care antrenament este cel mai eficient.

In general oamenii sunt diferiti unul fata de altul si ce se potriveste la unul nu se potriveste la altul. Niciodata nu se va sti care este cel mai bun program daca nu sunt incercate mai multe programe. Dar cercetarile stiintifice in domeniu au stabilit cateva jaloane importante care sunt valabile pentru oricine.

Pentru a nu pierde vremea, multi au ales antrenamentele functinale, greutati mai mici repetari mai multe si de asemeneaa antrenamente cu propria greutate. Sunt genul de antrenamente care se afla in pregatirile fizice la majoritatea sporturilor.

Antrenamentele cu propria greutate, denumite si 2FB (FUNCTIONAL FITNESS BODYWEIGHT) isi au originea in tipul de antrenamente efectuate inca din evul mediu, iar mai apoi se regaseau in antrenamentele celor care practicau fotbal.

Cum iti alegi antrenamentul de Fitness functional potrivit?

In functie de obiectivele propuse, fie ca vrei sa iti modelezi un corp atletic sau sa devenii sportiv de performanta, difera modul de pregatire / de antrenament, dar in Functional Fitness, exercitiile sunt aceleasi.

Foto: Pexels/Pixabay

Ca sportiv amator, 4-5 antrenamente pe saptamana pentru un nivel de pregatire Level 6-7 sunt rezonabile dar la un moment dat apare „platoul” si atunci corpul nu mai progreseaza.

Se poate trece la un nivel superior de antrenament si automat progresul este mai mult de cat vizibil, corpul capata forme mult mai atletice, respiratia este mult mai usoara, in afara orelor de antrenament, corpul si mintea are alta vitalitate si alta perspectiva pe durata unei zile.

Functional Fitness Bodyweight competitional difera fata de antrenamentele clasice: se bazeaza pe o anumita tehnica de executie a fiecarui exercitiu, tehnica de executie folosind calitatile motrice ale sportivului, valorificandule la maxim. Au aparut si cateva indicatii din partea United Intercontinental Functional Fitness League, in mod special pentru cei care practica acest sport si de performanta.

Deocamdata eu sunt singurul specialist in 2FB care a pus bazele 2FB-ului ca sport competitional autohton.

PROGRAME DE ANTRENAMENT IN FITNESS FUNCTIONAL

Antrenamentele au la baza variatiile cat mai mari ale exercitiilor de baza, exista in 2FB mai multe programe de antrenament in functie si de categoria la care doreste sa participe sportivul: STANDARD – AMATORI sau ELITE – PERFORMERI, de scopurile care se doresc a fi realizate. Tocmai de aceea, un sportiv trebuie sa se aiba bine definit in minte ceea ce doreste, in functie de posibitatile materiale, de odihna, dieta si mai ales care sunt posibilitatile sale genetice.

Pentru aceasta este indicat sa se consulte un specialist pentru determinarea tipului morfologic. De asemenea de mare importanta este si accesul la informatie.

Singurul factor comun al programului de antrenament din Fitness Functional este acela ca toate programele ajuta la modelararea unui corp atletic, dezvoltarea calitatilor motrice si obtnerea definirii musculare. In momentul cand se incep antrenamentele de Fitness Functional, atentia trebuie concentrata pe antrenamentul cu propria greutate corporala si pe miscarile de baza.

Numai miscarile de baza pot modela un corp atletic, intr-un timp relativ scurt. Pentru inceput este nevoie de un program simplu dar eficient. In general in prima luna de antrenament este bine sa se antreneze in sistemul “2 zile da – una nu – 2 zile da 2 nu” de 4 ori pe saptamana.

Foto: Nathan Cowley / Pexels

8 REGULI PENTRU ANTRENMENTELE DE FITNESS FUNCTIONAL

Cateva lucruri foarte importante in antrenamentele de Fitness Functional sunt urmatoarele:

  1. Executarea tehnicilor corect pentru a simti muschiul lucrat. Pentru o mai buna executie se poate imagina muschiul cum se contracta si se extinde in timp ce este irigat din plin cu sangele care il hraneste si il “pompeaza”. Eu recomand ca in timpul contractiei sa se mai retina scurt timp pozitia de executie pentru a asigura ca toate fibrele s-au contractat.
  2. Multi sportivi intra direct in antrenament fara incalzire, ceea ce este total gresit. La incalzire este indicat sa se incalzeasca tot corpul nu doar muschii care se vor lucra in acel antrenament.
  3. Odihna suficienta si la timp. De asemenea, foarte important este dusul cu apa calda dupa antrenament care ajuta foarte mult la refacere.
  4. Exercitii de baza recomandate: flotari, genoflexiuni, plank, fandari, crunch, Jacks Exercises, etc. Se incep cu exercitiile cele mai potrivite, care pot fi efectuate in acel moment, daca nu variantele mai usoare ale exercitiilor de baza, astfel incat sa se poata invata tehnicile corect, fara a exista pericol de accidentari sau febra musculara excesiva.
  5. Un antrenament se poate incepe cu exercitii care sunt cele mai grele, alt antrenament cu exercitii mai medii dar niciodata cu cele usoare. Indiferent de stadiul de pregatire al sportivilor, fiecare antrenament presupune trei faze: incalzirea, antrenamentul propriu-zis, exercitiile de relaxare (cool down).
  6. La inceperea antrenamentului timp de cateva minute se va efectua o incalzire generala a muschilor si a articulatiilor de aporximativ 10 minute, miscari pentru toate grupele musculare efectuate cu ajutorul exercitiilor de respiratie.
  7. Incalzirea generala si cea specifica nu trebuie prelungita foarte mult pentru a nu obosi organismul. Dar nici duurata acestora nu trebuie redusa prea mult, pentru a evita expunerea la accidentari musculare si articulare. Incalzirea vizeaza stimularea circulatiei sanguine, pregatirea musculaturii pentru depunerea unui efort sustinut.
  8.  La sfarsitul fiecarui antrenament se recomanda executarea unor exercitii de relaxare, miscari de intindere, terminandu-se cu dusul bine-venit

Antrenamentul de 2FB efectuat cu un partener sau in grup prezinta o serie de avantaje: se pot executa exercitii mai complexe, se pot utiliza ideiile fiecaruia in antrenament, iar la clasa de grup, antrenorul stie sa valorifice nivelul grupului la maxim, vine si cu variante mai grele sau mai usoare a exercitiilor in functie de calitatile fiecarui atlet, asa poate evita accidentarile, riscul fiind mai mic.

Un articol de Mihai Petreanu, Prim Specialist 2FB

(Editare – I Love SPORT.Winners)

 

Daca mai vrei sa citesti despre fitnessul functional iti mai recomandam si alte articole:

– De la Jane Fonda la… FITNESSUL FUNCTIONAL: Interviu cu Mike Petreanu, antrenorul care te invata miscarea corecta in sala si acasa!
– MINTEA PERSEVERENTA si SUCCESUL, cu antrenorul Mike Petreanu. Si daca diferenta sta in a nu renunta?

Foto homepage: Jonathan Borba/Pexels

CategoriesSenza categoria
  1. Pingback:Oracol: Ce tine focul aprins cu Mihai Petreanu, antrenor FFB – I LOVE SPORT

  2. Pingback:5 beneficii ale unui ABDOMEN PUTERNIC pentru tot corpul – I LOVE SPORT

  3. Pingback:Andrew Kalley, antrenor: Cum sa exersezi pe bicicleta de fitness eficient – I LOVE SPORT

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *