“Suntem studente, angajate, fotbaliste cu acte, muncim in IT, televiziune, call center, invatamant, HR etc. Ne uneste o pasiune!” – CSO
In acest interviu am vorbit cu Teodora Cabut despre intalnirile de fotbal pe care le orgaanizeaza pentru femei. Daca vrei sa afli cand este urmatoarea intalnire, intra pe pagina de Facebook Club Sportiv Ocazional.Â
“Intalnirile la fotbal sunt deschise tuturor femeilor indiferent de varsta, experienta, religie, orientare sexuala etc. Primim pe oricine si ne bucuram mereu cand mai vine vreo fata noua, prin urmare nu avem o echipa stabilita.” – Teodora Cabut de la Club Sportiv Ocazional.
Fotbal feminin de amatoare, organizat de Club Sportiv Ocazional
Urmaresc de ceva vreme activitatea Clubului Sportiv Ocazional – un grup de femei pasionate de fotbal, care se intalnesc pentru a practica acest sport de placere. Imi place la nebunie energia lor si faptul ca au reusit sa duca mai departe o simpla idee si au implementat-o.
Pana acum cativa ani stiam de grupuri de barbati care se intalnesc in diverse locuri ca sa joace fotbal de placere, dar de grupuri de femei care sa se intalneasca pentru asa distractie, inca nu stiam ca exista in Bucuresti. Pentru ca una dintre premizele I Love SPORT.Winners este aceea de a promova si placerea de a practica sporturi si grupuri organizate in jurul unui anume sport, mi s-a parut o idee nemaipomenita sa ii iau interviu Teodorei Cabut, una dintre organizatoarele intalnirilor de fotbal amatoricesc pentru femei.
***Am vrut sa aflu perspectiva Teodorei despre fotbalul feminin in general, iar ea mi-a vorbit chiar si despre staruri ca Megan Rapinoe, o fotbalista recunoscuta si pentru activismul ei in sfera LGBTQI+, cat si despre experienta persoanala de a imbina activismul cu fotbalul.
Am incercat sa incheg un grup in care orice fata se se simta bine indiferent de experienta fotbalistica pe care o are.
ILSW: Cum v-a venit ideea de a organiza aceste intalniri de fotbal feminin?
Teodora Cabut – CSO: Ideea era acolo de mai mult timp, in 2018 locuiam inca in Cluj si jucam minifotbal cu o gasca de fete care se organizau pe Facebook, nivelul era destul de bun dar mediul era foarte inchis. Am preluat ideea grupului si am modificat-o putin, am inceput cu o pagina si eventuri publice pe FB si am incercat sa incheg un grup in care orice fata se se simta bine indiferent de experienta fotbalistica pe care o are. Asa a luat nastere proiectul Cluj United – Fotbal Feminin, un grup informal de fotbal amator care integra partea de socializare in activitatea sportiva.
Club Sportiv Ocazional – Foto Facebook
Club Sportiv Ocazional a aparut cu mult inainte de a veni eu la Bucuresti si avea activitate doar in luna februarie la turneul ”Fotbal pentru Diversitate”. Odata cu mutarea mea la Bucuresti, obiectivele erau deja trasate insa drumul pana la ele n-a fost asa usor cum am crezut, oamenii sunt diferiti aici.
CSO este in stransa legatura de colaborare cu Q Sports Romania si prin intermediul acestei platforme, organizam si iesiri la tenis de masa. Ca obiectiv pentru 2020 ne-am dori sa pornim ceva asemanator si pe baschet, ni se cere asta destul de des insa suntem doar 2 persoane care se ocupa de tot si ne este foarte greu. Avem nevoie de ajutor!
Pentru o ora, uneori doua, uitam de tot, facem miscare si salvam o zi care parea pana atunci proasta.
ILSW: Cine vine sa joace fotbal cu voi? Exista o echipa fixa, sau poate sa se acomodeze oricine oricand?
Teodora Cabut – CSO: Intalnirile la fotbal sunt deschise tuturor femeilor indiferent de varsta, experienta, religie, orientare sexuala etc. Primim pe oricine si ne bucuram mereu cand mai vine vreo fata noua, prin urmare nu avem o echipa stabilita.
Eu ma ocup de rezervari si promovare ca mai apoi sa ne intalnim toate la teren unde se face impartirea pe echipe si pentru o ora, uneori doua, uitam de tot, facem miscare si salvam o zi care parea pana atunci proasta.
ILSW: Conteaza nivelul pe care jucatoarele il au sau doar distractia?
Teodora Cabut – CSO: Fiind un grup de amatoare de fotbal criteriul de performanta sportiva si nivelul abilitatilor e ultimul lucru la care ne gandim in organizarea noastra. Punem foarte mare accent pe distractie si o forma de competitivitate sanatoasa. Poti sa fii castigatoare a Cupei Romaniei la fotbal sau sa nu fi dat cu piciorul in minge in viata ta, e loc pentru fiecare. si partea faina aici e ca usor, usor fetele experimentate le ridica nivelul celor cu mai putine jocuri la activ. si nu e vorba doar de nivelul fotbalistic ci si de stima de sine. Pentru mine cel mai misto feeling e acela in care simti cu adevarat ca ti-ai ajutat echipa.
ILSW: Care sunt cele mai mari satisfactii care au venit de la infiintarea acestui Club?
Teodora Cabut – CSO: Insist pe faptul ca CSO nu e un club propriu zis, nu are statut juridic, nu activam in nicio liga si avem numele acesta doar pentru ca e haios si ilustreaza cel mai bine activitatea. Legat de satisfactii, ele se impart in 2 categorii: cele cuantificabile, aici notam 2 medalii de bronz la turneul ”Fotbal pentru Diversitate” in 2018 si 2019; satisfactii ce nu se pot masura, momentul acela cand iti iese o executie misto pentru prima data sau cand reusesti sa schimbi pareri, mentalitati, in special despre comunitatea LGBTQI+.
ILSW: Care este jucatoarea ta favorita de fotbal profesionist?
Teodora Cabut – CSO: Jucatoarea mea preferata este Kelley O’Hara; urmaresc aproape fiecare meci in care joaca si pot sa spun ca ma inspira intr-o oarecare masura. Am un soft spot si pentru Emily Sonnett, Lucy Bronze sau Tierna Davidson. As vrea sa imi placa cineva de la nationala Romaniei dar rezonez prea putin cu vreo componenta.
Foto: commons.wikimedia.org
ILSW: Cum comentezi evolutia din utima perioada a fotbalului feminin?
Daca vorbim de Romania, mi se pare ca fotbalul feminin a evoluat foarte mult in ultimul timp doar pentru ca societatea nu s-a modernizat destul de rapid. E o evolutie si o efervescenta dar nu e pentru ca societatea e matura si lumea accepta fotbalul feminin fara retineri si prejudecati. Daca vorbim de strainatate pare ca s-au prins forurile internationale ca pot face bani si din fotbalul feminin, scapand astfel de povara organizarii competitiilor din complezenta.
ILSW: Dar discursul activist pe care sportive ca Megan Rapinoe le au in legatura cu discriminarea la adresa comunitatii LGBTQI+?
Teodora Cabut – CSO: In microcosmosul fotbalului feminin Megan Rapinoe a devenit un simbol al rezistentei in timp ce pentru comunitatea LGBTQI+ a devenit o mini-zeitate. E vocea noastra a tuturor celor care din diverse motive suntem constransi, discriminati, huliti, redusi la tacere. Discursul ei e articulat si inspira atatea si atatea persoane sa se ridice si sa lupte.
Campionatul feminin romanesc e plin de persoane LBTQ, e acest detaliu pe care toata lumea il cunoaste dar nimeni nu vorbeste despre. E frica de a fi tratat diferit, e teama de a pierde tot, as vrea o Megan Rapinoe si in Romania!
Foto: wikimedia.org
Doar pentru ca multe persoane nu aplauda. nu inseamna ca nu este important ceea ce faci.
ILSW: Daca aveti o reflectie proprie cu privire la intrebarea – De ce nu joaca prea multe femei din Romania fotbal, care ar fi aceea?
Teodora Cabut – CSO: Eu zic ca sunt destule femei care joaca fotbal in Romania… date fiind conditiile. La nivel national sunt 43 de echipe de senioare si 40 de junioare U15, avand in vedere ca fetele fac fotbal din proprie initiativa. Toate anunturile de selectie la cluburile de fotbal sunt tratate ca fiind “by default” pentru baieti, uneori gasim formularea ”selectie copii la fotbal”, tot la baieti face referire.
De asemenea, in cea mai mare parte din ciclul scolar al unui copil fotbalul reprezinta o optiune, de obicei prima, nu daca esti fata. Daca esti fata trebuie sa faci si uneori sa iei note pe gimnastica, handbal, baschet, orice dar nu fotbal, nu sportul tuturor barbatilor.
In conditiile astea nu consider ca sunt putine fete care joaca fotbal. Daca e sa ne comparam cu alte tari, cu precadere occidentale, asa este, avem putine fotbaliste… dar cred ca nu e benefica o astfel de comparatie.
ILSW: Aveti o recomandare pentru fetele sau femeile care totusi ar vrea sa joace fotbal dar nu stiu de unde sa inceapa cu organizarea unui astfel de grup?
Teodora Cabut – CSO: Nu amana, nu o lasa pe maine, documenteaza-te, vezi de ce resurse dispui si actioneaza! Inarmeaza-te cu o doza insemnata de rabdare, lucrurile consistente nu vin nici repede, nici usor. Am vazut anul trecut un film si mi-a ramas replica asta in minte:
“Just because millions of people aren’t cheering while you’re doing it, it does not mean it’s not important.”//
“Doar pentru ca multe persoane nu aplauda. nu inseamna ca nu este important ceea ce faci.”
Multumesc, Teodora Cabut pentru interviu!
de Julia Sima – I Love SPORT. Winners
**Urmariti activitatea Clubului Sportiv Ocazional pe Facebook, pentru a fi la curent cu urmatoarele intaniri.
Super-articol, go girls!!
Pingback:HORSCOPUL SPORTULUI: Ce sport sa practici, in functie de ZODIA TA – I LOVE SPORT
Pingback:Fotbal femin: Echipa U15 FC Voluntari, in primul cantonament – I LOVE SPORT
Pingback:TOP 4 sporturi pe care le practica romanii – I LOVE SPORT