F

Fotbalista Marta Vieira da Silva, ambasadoare ONU: Vreau ca povestea mea sa le inspire pe fete

Fotbalista Marta Vieira da Silva este Ambasadoare ONU pentru femei si fete in sport. Este cunoscuta simplu ca Marta, inspirand femei si fete pentru a provoca stereotipurile, a depasi barierele si a-si urma visurile, ambitiile.

Marta este recunoscuta ca fiind cea mai buna fotbalista din toate timpurile. Intr-o interventie pentru site-ul Natiunilor Unite, la putin timp de la castigarea celui de-al 6-lea titlu de Cea mai buna jucatoare a anului FIFA, Marta a vorbit despre traseul ei personal, motivatia si rolul ei de ambasadoare ONU:

“Am inceput sa joc fotbal cand aveam 7 sau 8 ani. Sunt dintr-un oras mic si la acea vreme nicio alta fata nu mai juca fotbal in orasul meu. Oamenii spuneau ca fotbalul nu este pentru femei si ca familia mea nu ar trebui sa ma lase sa joc. Spuneau ca nu am sa reusesc, ca nu sunt destul de buna.

Ca si copil, nu intelegeam cu adevarat de ce oamenii sunt asa de impotriva ca eu sa joc fotbal, mai ales ca jucam bine! Am luptat aratandu-mi talentul pe teren. Astazi vreau sa folosesc povestea mea ca sa imputernicesc fetite din toata lumea sa munceasca pentru visurile lor, oricare ar fi domeniul lor – sport, viata, munca.rt

Aveti incredere in voi, fiindca daca voi nu credeti, nimeni nu o va face.

Cea mai mare inspirtaie a mea a fost mama mea. Noi provenim dintr-o familie modesta, mama s-a despartit de tata cand aveam mai putin de un an si a crescut patru copii singura. Muncea toata ziua, avea putin timp de petrecut cu noi, dar nu a renuntat niciodata. Am gasit la ea puterea de a merge mai departe.

Fiecare victorie e importanta pentru mine, inca de cand jucam in echipe de amatori, printre baieti, pana la prima victorie impreuna cu echipa nationala a Braziliei si acum. Imi amintesc cand m-am intors inapoi in oraasul meu, in 2006, dupa ce am castigat premiul pentru cea mi buna juctoare din lume. Cand am ajuns, era aproape miezul noptii si tot orasul era treaz, asteptandu-ma. Lumea ma ovationa. Acea realizare nu se putea intampla daca eu as fi renuntat la primul “nu” care mi s-a zis.

Foto: Wikipedia

Sportul mi-a schimbat viata complet. Mi-a dat oportunitatea sa imi ajut familia, sa cunosc alti oameni, sa vad alte tari si alte culturi. Sportul este un instrument de imputernicire a fetitelor fiindca iti da oportunitatea de a face ceea ce iti doresti dar si sa inveti sa respecti diferentele dintre oameni.

Ar trebui sa investim mai mult in sport. Cea mai mare provocare a atletelor astazi este lipsa de oportunitati in sport si lipsa investitiilor in sport. Ele au mai putin sprijin, mai putine oportunitati de antrenament si aacest lucru face dificila descoperirea de noi talente.

Pentru mine, este o mare onoare sa fiu ambasadoare ONU, sunt aici ca sa imi spun povestea si pentru a le inspira pe alte fete si femei, de asemenea de a crea oportunitati, asa incat viitoarea generatie sa nu trebuiasca sa treaca prin ceea ce am trecut eu.

Mesajul meu pentru fetele din toata lumea: Aveti incredere in voi, fiindca daca voi nu credeti, nimeni nu o va face.

Foto main: Wikimedia

Text via: www.unwomen.org

CategoriesSenza categoria
  1. Pingback:Zânele au talent la fotbal: Primul cantonament al echipei feminine U15 FC Voluntari – I LOVE SPORT

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *