A

Atunci când pasiunea te ajută să depășești ORICE LIMITE

displazie ectodermica, tenis, boala genetica rara

Un articol oferit de Ana Olimpia Style – INFO BOLI RARE

Se numește Francesca Jones, dar pentru fani și pentru cei apropiați este simplu, “Fran”.  S-a născut în orașul Leeds, in Marea Britanie, iar în prezent ocupă locul 241 în clasamentul WTA.

La numai 20 de ani, depășește calificările pentru turneul de tenis “Australian Open” care s-au sfârșit la Dubai, învingând-o în două seturi cu 6:0; 6:1 pe chinezoaica Jiajing Lu, în ciuda afirmațiilor medicilor care i-au tot repetat că nu va putea juca tenis la nivel profesional datorită diversității sale. Francesca Jones, displazie ectodermica, boala genetica rara, sindromul EEC

Probabil nu am conformația potrivită, dar chiar și un Rolls – Royce se construiește de la zero.

Francesca s-a născut cu o foarte rară boală genetică numită displazie ectodermică (sau sindromul EEC), datorită căreia nu a putut număra pe degete ca orice copil, ci a fost supusă la numeroase intervenții chirurgicale pentru a i se reda o funcționalitate optimă a mâinii.

Pasiunea pentru tenis și dorința de a-și depăși limitele le-a transformat în adevărata sa rațiune de a fi: “Am învățat cum să fiu independentă și cum să mă dezvolt mai bine caracterial. Medicii mi-au repetat că nu voi putea juca, însă, reacția mea a fost aceea de a le demonstra că au făcut o evaluare greșită; o fac pentru cei care se confruntă cu aceeași tip de probleme.”, le-a declarat jurnaliștilor de la The Guardian.

Părinții săi au încurajat-o și au sprijinit-o pe tot parcursul în toate deciziile, iar la vârsta de 9 ani au înscris-o la Academia Sanchez – Cosal de la Barcelona unde continuă antrenamente.

Am profitat de condiția mea transformând-o în avantaj

Beneficiază și de terenurile de la National Tennis Center, când perioada de lockdown îi permite.

“Am profitat de condiția mea transformând-o în avantaj, profitând de faptul că adversarele gândesc – în mod eronat, – că sunt cea care se află în dezavantaj”, declara Francesca jurnaliștilor surprinși de performanța ei înregistrata la tenis, ținând racheta cu numai patru degete și cu mari eforturi de a-și menține echilibrul pe doar șapte degete la ambele picioare.

Go, Fran! Go!

Încă odată, practicarea unui sport se dovedește a fi modul ideal de a ne depăși condiția, pentru fiecare dintre noi.

Indiferent dacă vreunul plecă în dezavantaj…

Așteptăm acel semnal de deschidere către persoanele cu dizabilități din partea cluburilor și a federațiilor sportive din România.

O reală și concretă schimbare de mentalitate în acord cu timpul pe care îl trăim. Noi toți.


Displazia ectodermică este o boală genetică rară cu incidență de 7:10 000 care poate prezenta modificări dento-faciale, la nivelul pielii, a părului, a membrelor sau la nivelul glandelor sudoripare.

În anul 2013 a fost aplicat primul tratament pentru displazia ectodermică care a permis o dezvoltare normală a tuturor derivatelor ectodermice.

Primul centru italian care se ocupă de această boală rară a fost deschis la Spitalul “Sacco”.

#iLoveSportWinners #FrancescaJONES

Urmăriți INFO BOLI RARE PE FACEBOOK

Si I Love SPORT.Winners

FOTO int.art: FRANCESCA JONES – Wikipedia
FOTO MAIN: Lukáš Dlutko from Pexels
CategoriesSenza categoria

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *