Un articol oferit de Ana Olimpia Style – INFO BOLI RARE
Se numește Francesca Jones, dar pentru fani și pentru cei apropiați este simplu, “Fran”. S-a născut în orașul Leeds, in Marea Britanie, iar în prezent ocupă locul 241 în clasamentul WTA.
La numai 20 de ani, depășește calificările pentru turneul de tenis “Australian Open” care s-au sfârșit la Dubai, învingând-o în două seturi cu 6:0; 6:1 pe chinezoaica Jiajing Lu, în ciuda afirmațiilor medicilor care i-au tot repetat că nu va putea juca tenis la nivel profesional datorită diversității sale.
Probabil nu am conformația potrivită, dar chiar și un Rolls – Royce se construiește de la zero.
Francesca s-a născut cu o foarte rară boală genetică numită displazie ectodermică (sau sindromul EEC), datorită căreia nu a putut număra pe degete ca orice copil, ci a fost supusă la numeroase intervenții chirurgicale pentru a i se reda o funcționalitate optimă a mâinii.
Pasiunea pentru tenis și dorința de a-și depăși limitele le-a transformat în adevărata sa rațiune de a fi: “Am învățat cum să fiu independentă și cum să mă dezvolt mai bine caracterial. Medicii mi-au repetat că nu voi putea juca, însă, reacția mea a fost aceea de a le demonstra că au făcut o evaluare greșită; o fac pentru cei care se confruntă cu aceeași tip de probleme.”, le-a declarat jurnaliștilor de la The Guardian.
Părinții săi au încurajat-o și au sprijinit-o pe tot parcursul în toate deciziile, iar la vârsta de 9 ani au înscris-o la Academia Sanchez – Cosal de la Barcelona unde continuă antrenamente.
Am profitat de condiția mea transformând-o în avantaj
Beneficiază și de terenurile de la National Tennis Center, când perioada de lockdown îi permite.
“Am profitat de condiția mea transformând-o în avantaj, profitând de faptul că adversarele gândesc – în mod eronat, – că sunt cea care se află în dezavantaj”, declara Francesca jurnaliștilor surprinși de performanța ei înregistrata la tenis, ținând racheta cu numai patru degete și cu mari eforturi de a-și menține echilibrul pe doar șapte degete la ambele picioare.
Go, Fran! Go!
Încă odată, practicarea unui sport se dovedește a fi modul ideal de a ne depăși condiția, pentru fiecare dintre noi.
Indiferent dacă vreunul plecă în dezavantaj…
Așteptăm acel semnal de deschidere către persoanele cu dizabilități din partea cluburilor și a federațiilor sportive din România.
O reală și concretă schimbare de mentalitate în acord cu timpul pe care îl trăim. Noi toți.
Displazia ectodermică este o boală genetică rară cu incidență de 7:10 000 care poate prezenta modificări dento-faciale, la nivelul pielii, a părului, a membrelor sau la nivelul glandelor sudoripare.
În anul 2013 a fost aplicat primul tratament pentru displazia ectodermică care a permis o dezvoltare normală a tuturor derivatelor ectodermice.
Primul centru italian care se ocupă de această boală rară a fost deschis la Spitalul “Sacco”.
#iLoveSportWinners #FrancescaJONES
Urmăriți INFO BOLI RARE PE FACEBOOK