G

Gino Bartali: ‘Binele este ceva care se face, nu ceva despre care se vorbeste’

Gino Bartali, marele campion la ciclism, indesa in cadrul bicicletei sale devenita ascunzatoare, mesaje ale Rezistentei si documente falsificate pentru evreii in pericol de a ajunge in lagare de concentrare naziste.

Gino Bartali este o legenda a ciclismului italian care a salvat vietile a sute de evrei in anii Celui de-al II-lea Razboi Mondial. Acum el este considerat nu doar un mare Campion, ci si un erou.

Dupa ce a castigat Giro d’Italia de doua ori, in 1936 si 1937 si Tour de France un an mai tarziu, Bartali devenise cel mai renumit ciclist in perioada de dinainte de razboi.

Binele este ceva care se face, nu ceva despre care se vorbeste. – Gino Bartali

Ca parte a programului sau de antrenament, Gino Bartali calatorea prin toata Italia Centrala. A profitat de aceasta circumstanta ca sa livreze documentele cruciale necesare evreilor aflati in pericol de a fi prinsi si dusi in lagare de concentrare naziste.

Si-a pus viata in pericol ca sa salveze sute de oameni. Cand nazistii vroiau sa ii controleze bicicleta, el se scuza spunand ca aceasta are niste setari cruciale pentru buna desfasurare a antrenamentului. Orice ciclist amator sau profesionist stie ca intr-adevar, setarile personalizate ale bicicletei sunt importante, deci Bartali a reusit sa se faca credibil.

Gino Bartali, ciclist

La polul opus, un alt ciclist: Lance Armstrong. Am vazut documentarul “Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story”, pe Netflix si m-a ingrozit nivelul de coruptie, de frauda, de minciuna si murdarie umana la care s-au pretat Armstrong si americanii de la US Postal.

Chiar daca poate sa ascunda tare umane pe care le regasim peste tot in lume, ce e fascinant e ca in istoria sa, sportul retine si celebreaza marile caractere, asemenea lui Bartali. Si avem nevoie de modele si de speranta… 🙂

Intr-o lume plina de oameni ca Armstrong, fii si tu un Bartali!

#ilovesport #historyofsports #inspiration #ginobartali

Foto sus si prima pagina: Wikimedia Commons

CategoriesSenza categoria

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *