Cum functioneaza mintea pentru a atinge rezultatele dorite in viata de zi cu zi si in sport? Care sunt motivele care ne fac pe noi, oamenii, sa depasim noi si noi culmi? Daca exemplul unor mari atleti a fost posibil, ce altceva mai este posibil?
Nota: Succesul in acest context, este tot ceea ce isi defineste fiecare pentru sine. La I Love SPORT.Winners, incercam sa iesim din paradigma clasica a invingatorului solitar, aflat intr-o cursa si o presiune fara sens, care este o naratiune incompleta, limitativa. Aici vorbim despre, exploram, ne punem intrebari despre… ceea ce e autentic si eliberator pentru fiecare din noi si cautam moduri prin care sa inspiram o conectare la puterea interioara a fiecaruia – unica, minunata.
In acest interviu realizat online cu Adrian Munteanu, coach NLP si omul din spatele proiectului MINDGRASP, cel care ne mai spune si ca Puterea incepe din noi insine – #powerstartsinside, si de asemenea ca, putem fi posesorii unei mentalitati care ne ridica – #upliftingmentality,
am profitat la maxim de ocazie pentru a-l descoase pe acesta, cu privire la experienta lui de antrenor de minti.
Ce am aflat despre modul cum functioneaza mintea noastra atunci cand vrem sa ne indeplinim obiective, cum reusesc sa isi indeplineasca obiective marii sportivi; de asemenea, ce ne impiedica uneori sa atingem teluri, sau sa vedem ca exista solutii in viata noastra, aflati din acest interviu prin care ne dorim sa aprindem cat mai multe luminite in mintile si sufletele oamenilor.
Va propun fie varianta originala a discutiei, postata initial pe Facebook si cu embed in corpul acestui articol, fie aceasta varianta prescurtata si pe alocuri editata, ca sa fie mai usor de parcurs ca text scris.
Cand ne gasim puterea in interior… #weareallwinners!
IULIA SIMA – ILSW: CE ESTE NLP (n.r. ter. in eng. Neuro-linguistic programming)?
Adrian Munteanu – Mindgrasp: “Mens sana in corpore sano” nu e doar o vorba in vant.
Mintea si corpul se influenteaza reciproc, iar cunoscuta expresie are cat se poate de multa substanta.
Despre aceasta este vorba si in programarea neuro-lingvistica, acesta fiind un domeniu care s-a nascut in anii ’70, la intersectia mai multor discipline: psihologie, neurologie, lingvistica…
NLP se ocupa de modul cum ne folosim limbajul mintii: cuvintele, senzatiile, imaginile. Prin intermediul NLP, puetm sa intelegem acest limbaj al mintii, pentru a intelege mai departe, procesul din spatele rezultatelor pe care le obtinem, astfel incat sa ne putem bucura de rezultate fabuloase, constant. Sau, daca lucrurile nu ne ies asa cum vrem, sa descoperim care au fost procesele mintii si pasii care ne-au condus spre acel rezultat.
NLP ne ajuta sa restructuram aceste procese ale mintii pentru a avea rezultatele dorite, in mod constant.
PUTEM SA PRIVIM MINTEA CA PE UN MUSCHI PE CARE PUTEM SA IL ANTRENAM ?
Adrian Munteanu: Mie imi place sa ma gandesc la mintea noastra, ca la un antrenor care e alaturi de noi si ne da lectiile. Nimic din ceea ce discut cu oamenii, practicile prin care ii ghidez pe oameni, nimic din ceea ce facem nu e fundmental nou, sunt lucruri pe care le facem cu totii constant, dar nu ne dam seama cand le facem.
Tot ceea ce facem impreuna este ca ei sa descopere de ce si cum fac ceea ce fac, astfel incat in mod deliberat sa ajunga sa le faca constient. Si sa inceteze sa faca acele lucruri care nu le servesc. Iar din acest punct de vedere as spune ca mintea e un antrenor, fiindca mintea fiecaruia – cea constienta si cea subconstienta, e punctul de referinta pentru acea persoana.
DE CE CONTEAZA INTELEGEREA SUBCONSTIENTULUI?
Adrian Munteanu: Majoritatea oamenilor ar crede ca atentia lor constienta, adica ceea ce ei stiu ca stiu, este tot ce se intampla in mintea lor si ca atare, e ceea ce folosesc ca sa schimbe lucrurile, sau ce fac la nivel fizic, daca e sa vorbim despre sport. E o experienta cat se poate de raspandita: Cata lume nu si-a propus: “De luni ma apuc de sport”?
CE SE INTAMPLA ATUNCI CAND NU REUSIM SA IMPLEMENTAM O REZOLUTIE?
De exemplu, daca te uiti la atleti de performanta, sa spunem… Messi, el nici macar nu isi gandeste miscarile, le face pur si simplu, in mod automat. Acest automatism educat, tine de functionarea mintii subconstiente.
O analogie utila ar fi sa ne gandim la Mintea Constienta ca la Capitanul unui vas, care seteaza cursul, seteaza directia, iar la Mintea subconstienta, ca fiind deopotriva nava si echipajul.
Subconstientul vrea sa ne faca pe plac, daca ii dam comenzi suficient de precise si mentinem o comunicare constanta…
…SI DACA AVEM SI O PRACTICA? POATE ASTA E PROBLEMA MULTORA DINTRE NOI, AVEM SUBCONSTIENTE OBISNUITE SA FUNCTIONEZE INTR-O ANUME PRACTICA, UNA CE NU NE ESTE POATE, FAVORABILA?
Adrian Munteanu: Da, exact. Dar exista o multitudine de cai prin care putem avea o practica favorabila. Modelul pe care vreau sa il propun a fost formulat de Robert Dilts, unul dintre fondatorii Programarii neuro-lingvistice, care propune sa ne uitam la mai multe niveluri de functionare:
1. La suprafata vedem rezultatele, obiectivele, ce le iese oamenilor. Ceea ce nu constientizeaza majoritatea e ca in spatele rezultatelor e un intreg proces care presupune comportamente si aptitudini, dezvoltate intr-adevar, in timp.
Daca mergem mai in profunzime, descoperim, in spatele acelor comportamente, aptitudini, deja la nivel Subconstient…
2. Strategiile: o serie de pasi mentali pe care ii fac oamenii (n.r. ca sa se indrepte spre ce isi doresc)
apoi…
3. Convingerile – poti sa ai comporamentele si aptitudinile, dar daca nu ai convingerea, nu o sa iti iasa! Aici sunt cazurile unor sportivi excelenti care au facut performant au ajuns la un anume nivel si apoi, parca din senin, s-au impiedicat, sau nu au reusit la ultimul nivel al comeptitiei. Acolo intervin convingerile.
4. Valorile – Un alt nivel important, daca mergem si mai in profunzime, este cel al valorilor. Acestea sunt cele ce ne motiveaza, ne dau impulsul de energie emotionala ca sa ne puna in miscare spre ceea ce vrem. Poti sa ai aptitudinile, strategiile si comportamentele. Poti sa ai convingerea ca poti… Poti sa ai obiectivul clar definit, dar daca nu este important pentru tine, nu ai sa il indeplinesti! (Vezi video, pentru un exemplu interesant, de la 16:269)
(…)
Este de aceea important sa invatam sa ne dam noi comenzi mintii subconstiente!
CUM FACEM NOI SA STIM, CE FEL DE COMENZI SA II DAM SUBCONSTIENTULUI? MULTA LUME NICI NU STIE, PARCA, CE VREA DE LA VIATA…
Adrian Munteanu: Pai, un punct de pornire ar fi sa incepem de la ceea ce ne face curiosi in mod natural. Curiozitatea este un punct de plecare fiindca vei gasi motivatia intrinseca in proces, vei gasi satisfactie nu doar in rezultat, ci si in ceea ce faci pe parcurs.
E important sa facem o paralela cu lumea sportivilor. Da, vedem performanta de pe arene, vedem rezultatul si ne bucuram de el si nu realizam ca in spatele sau sunt ani de exercitii si un intreg angrenaj implicat – echipa familii. Iar ceea ce le permite acestora sa faca acel lucru din nou si din nou, e ca ei gasesc satisfactie si in proces.
Un alt mod de a ne raporta la ceea ce vrem, cum stim ce comenzi sa ne dam si catre ce obiective sa tindem, este sa recapitulam din trecut care au fost acele momente in care in mod spontan am simtit un sentiment de maxima bucurie, satisfactie, implinire si ce anume se intampla acolo, despre ce era vorba? Care era relatia noastra cu lumea, intr-un mod aparte. Astfel putem sa descoperim caracteristicile acestui lucru care ne-ar implini. (…) Imi place sa ma gandesc la acest lucru ca la un fir auriu, care trece ca prin tesatuura vietii noastre, pe care putem sa il descoperim si apoi sa il urmam cu grija, precum Tezeu prin labirint.
(Iti recomnd sa urmaresti si varinata inregistrata a acestei parti, caci e importanta: intre – 25:10 si 30:50)
LA CE SA NE GANDIM CAND SPUNEM #UPLIFTINGMENTALITY si #POWERSTARTSINSIDE?
Adrian Munteanu – Mindgrasp: Pai, am pornit de la ideea ca oriunde am atinge cu mintea noastra, exista noi culmi de cucerit mereu mai departe. Care sunt motivele care ne fac pe noi oamenii, sa depasim noi si noi culmi? Asa cum este si cazul maratonistului Eliud Kipchonge care a cucerit o culme ce inainte era considerata cvasi imposibila, adica maratonul in mai putin de 2 ore. Intrebarea este… OOKKK, daca asta e posibil, ce altceva mai e posibil? Pana acum nu cu mult timp credeam ca odata cu varsta, corpul nu mai functioneza si totusi, sunt persoane care ajung sa practice sport dupa pensie si ating performante, cum e doamna Elena Pagu, care are peste 90 de ani.
Intotdeaua se poate si mai mult si mai deprte.
Power starts inside (n.r. puterea incepe din interior) se refera la faptul ca exista un sens mai eficient al puterii in viata noastra, prin doua dimensiuni. 1. Capacitaatea de a constientiza ca ai optiuni; in orice situatie, oricat de constrangatore, exista posibilitati de a iesi de acolo. Si exista o sumedenie de atitudini, practici ale mintii care te ajuta sa devii costient de acele optiuni alternative. A doua dimensiune este puterea de a accesa in corp, energia emotionala care iti permite sa urmezi acele alternative care te conduc spre cel mai bun rezultat.
La mai mare! <3
Interviu de Iulia Sima – I Love SPORT.Winners
- Pentru cele mai frumoase si inspirrationale momente din lumea sportului, urmareste-ne si pe Facebook: https://www.facebook.com/ilovesportwinners/
- Iar pe Instagram suntem aici: https://www.instagram.com/ilovesport.winners
Be Love!
Pingback:Oracol – Adrian Munteanu: “Adevarta putere nu ti-o poate lua nimeni!” – I LOVE SPORT