Ea e Laura Nedelcu: “SUNT FATA SI JOC FOTBAL”
Prin intermediul acestui interviu, aflati o poveste superba despre ce inseamna sa devii fotbalista intr-o lume care inca mai crede ca “fotbalul nu este pentru fete”, ce inseamna sa joci impotriva discriminarii si, mai ales, descoperiti o sportiva dedicata si ambitioasa.
Sigur ca m-am lovit de comentarii dure, sigur ca mi s-a spus in mod repetat ca fotbalul nu este pentru fete si ca este timpul sa renunt. Timpul meu nu era acelasi cu al lor. – Laura Nedelcu, fotbalista.
Cu mare bucurie impart acest interviu pe care mi l-a acordat mandra si inteligenta fotbalista Laura Nedelcu, intr-un moment cand mai mult ca niciodata, fotbalul feminin iese din umbra sexista in care a fost tinut pentru mult prea mult timp. Postarile din timpul Campionatului Mondial de Fotbal feminin, FIFA Women World Cup 2019, de pe pagina de Facebook I Love SPORT Winners mi-au facilitat si cunoasterea unor sportive minunate asa cum este Laura Nedelcu.
Terenul de fotbal este si acesta un loc unde fete si femei infrunta stereotipuri si prejudecati. Sportive precum Laura, muncesc insa ca aceste bariere sa fie daramate prin jocul de pase, loviturile la poarta si prin pasiunea extraordinara pe care o au pentru acest sport:
Consider ca prin fotbal putem schimba mentalitati. Am mai spus-o si am sa o spun la infinit: Sportul nu are gen!- Laura Nedelcu.
Cine este Laura?
“Sunt fata si joc fotbal.”
In prezent, Laura Nedelcu este jucatoarea echipei ACS Dream Team Bucuresti, echipa ce activeaza in Liga a 3-a de fotbal feminin. Postul ei preferat este cel de mijlocas central, insa de-a lungul carierei spune ca a jucat pe majoritatea pozitiilor.
Prin intermediul fotbalului, Laura Nedelcu este si o ambasadoare a nondiscriminarii: “Un proiect de suflet pe care il pastrez si doresc sa-l duc mai departe prin tot ceea ce inseamna si exprima el, este Global Goals World Cup. Proiectul a avut la baza promovarea celor 17 obiective ale ONU, prin care fiecare echipa ce si-a reprezentat propria tara a luptat pentru un anumit obiectiv. Am participat in perioada 12-15 mai, anul acesta, in Copenhaga pentru a lupta pentru un obiectiv si anume, egalitatea de gen. Experienta traita acolo imi va ramane unica si vie in suflet. Consider ca prin fotbal putem schimba mentalitati. Am mai spus-o si am sa o spun la infinit: Sportul nu are gen!”, spune Laura (n.r. pe fiinalul articolului, mai multe detalii despre acest proiect).
Julia Sima – ILSW: In biografia postata de tine pe pagina ta de Facebook, spui ceva foarte frumos – “ca ai invatat sa mergi alergand dupa o minge”. Povesteste-ne mai mult despre apropierea ta de acest sport si cum ai inceput mai apoi, sa il practici?
LAURA NEDELCU: Intr-adevar, din spusele alor mei… avand probleme de sanatate de la nastere, am mers pe la varsta de 1 an si jumatate… Mingea a fost cea care mi-a starnit atat de puternic atentia si tot mingea mi-a ghidat ulterior pasii in viata. Sigur ca m-am lovit de comentarii dure, sigur ca mi s-a spus in mod repetat ca fotbalul nu este pentru fete si ca este timpul sa renunt. Timpul meu nu era acelasi cu al lor. Eu il traiam jucand fotbal, nu i-am putut auzi atat de profund incat sa ma convinga.
Reuseam sa ma tin dupa fratele mai mare la fotbal. Pe el si-l dorea tata sa devina fotbalist, dar fratele meu mi-a predat stafeta. Eu fiind aia pasionata, n-am renuntat, doar ca nici nu aveam echipa. Nici macar nu stiam daca exista sau nu, pentru mine fotbalul insemna fericire, refugiu, uneori lupta de a imi castiga locul in echipele de baieti. De la varsta de 14 ani am fost chemata de o fata la singura echipa de fotbal feminin din oras. Raspunsul meu speriat si categoric… A fost, nu. Doar ca tata a auzit discutia si m-a sfatuit sa particip la un antrenament, apoi sa decid. Iar de atunci joc intr-un cadru organizat. Multumesc, tata!
Pentru mine fotbalul insemna fericire, refugiu, uneori lupta de a-mi castiga locul in echipele de baieti. – Laura Nedelcu
Julia Sima – ILSW: Tot pe pagina ta de Facebook spui: “Sunt fata si joc fotbal.” In opinia ta, de ce, din partea unei fete sau femei e nevoie de un statement atat de clar exprimat si asumat, pentru practicarea sau manifestarea pasiunii pentru fotbal?
LAURA NEDELCU: Intr-o lume declarata a barbatilor, trebuie sa lupti si sa dovedesti ca meriti sa te bucuri de fotbal la fel de mult, in aceleasi conditii, primind acelasi respect si doza de sustinere.
Trebuie sa lupti pentru egalitate si sa muncesti mai mult pentru a dovedi ca se poate. Mi se pare trist si nedrept pentru ca din start, noi pornim cu sansa a doua, doar pentru ca suntem fete. Acum, trebuie sa acceptam realitatea si anume ca femeia era pana nu demult considerata ca avand rol doar de sotie si mama. Emanciparea femeii a condus la ideea de egalitate, la incurajarea femeilor in business, in politica, in sport, etc. Cu multe, multe exemple de reusita, inca ne luptam cu perceptii gresite, pentru ca cel mai greu este sa schimbi mentalitati.
Julia Sima – ILSW: Cand erai copil, te-ai gandit vreo clipa ca fotbalul nu ar fi un sport pentru fete?
LAURA NEDELCU: Personal, nici o clipa, doar ca, asa cum am mentionat si mai sus, din jur o auzeam atat de des incat a devenise un ecou ce uneori ma tulbura si nu stiam daca e bine sau nu sa mai joc. Nu intelegeam ce fac gresit. N-am avut “puterea” sa renunt si ma bucur. Am inteles ceva mai tarziu ca de fapt ei greseau, eu doar mi-am urmat pasiunea.
Julia Sima – ILSW: Parintii tai te-au sustinut in practicarea fotbalului? Ne povestesti putin care era relatia cu ei din aceasta perspectiva a antrenamentelor pentru fotbal?
LAURA NEDELCU: Da, desi uneori au mai fost discutii sensibile in zona aceasta cu mama, ea neintelegand foarte bine fenomenul. Dar mi-a simtit fericirea pe care fotbalul mi-o oferea, a inteles ca datorita fotbalului imi gaseam motivatia pentru scoala, pentru absolut tot ce faceam si a ramas langa mine. Tata fiind si el fotbalist in tinerete, a fost langa mine din prima clipa. Suntem 4 frati, eu sunt cea mai mica. Sustinuta de intreaga familie, ma inclin si le multumesc!
Julia Sima – ILSW: Acum, ca tanara practicanta a acestui sport, care sunt principalele probleme pe care o femeie trebuie sa le infrunte in aceasta lume?
LAURA NEDELCU: Nu poti trai din postura de jucatoare. Personal nu am primit nici macar o data recompensa financiara. Joc de 7 ani, o fac din pura pasiune, o sa continui in aceasta industrie, tocmai pentru a oferi pe viitor, fetelor un plus.
Julia Sima – ILSW: Care sunt necesitatile voastre practice, ale tale si ale colegelor tale, ca fotbaliste? Ce ar mai putea fi facut la nivel oficial si nu s-a facut pentru fotbalul feminin?
LAURA NEDELCU:In principiu necesitatile sunt aceleasi ca si la baieti, asta nu inseamna ca le bifam la acelasi nivel, nici pe departe. Fotbalul feminin mai are mult de crescut la noi in tara, dar suntem pe drumul cel bun. Profilul jucatoarelor nu este 100% de fotbaliste, majoritatea sunt la scoala, facultate si multe dintre ele au job pentru a se intretine. Eu am reusit in acest an sa alerg pe trei ”fronturi”- facultate, job si antrenamente. A fost solicitant, dar nu mi-am permis sa renunt la nimic.
Decizia istorica a FRF cu privire la obligarea echipelor masculine din Liga 1 sa-si infiinteze si cluburi de fete. O actiune ce imi da mari sperante cu privire la dezvoltarea fotbalului feminin. Felicit cu tot entuziasmul aceasta decizie! Multumim!
Julia Sima – ILSW: Crezi ca s-a mai schimbat ceva cu privire la perceptia oamenilor cu privire la femeile din fotbal?
LAURA NEDELCU: Da, cu siguranta! Fotbalul feminin a recunoscut o crestere exploziva in ultimii ani si isi pastreaza tendinta. Suntem pe drumul cel bun, dar am inceput destul de tarziu in comparatie cu alte tari din afara. Avem mult teren de recuperat.
Cu toate acestea sa ofer si cel mai bun exemplu cu privire la schimbarea perceptiei romanilor, meciul nationalei Romaniei de fotbal feminin din 2016, impotriva Portugaliei, meci disputat la Cluj, unde au participat peste 7000 de suporteri.
Deci se poate si la noi!
Julia Sima – ILSW: Mi-ar placea sa exploram putin si aspectele tehnice ale sportului. Care sunt principalele achizitii fizice/motrice si psiho-emotionale care sunt indispensabile pe teren?
LAURA NEDELCU: Atunci cand talentul vine din nastere, cred ca aspectele tehnice au nevoie de finisare si de lucrat foarte mult la atitudinea jucatoarei. In schimb, dorinta si munca pot sa recupereze sau chiar sa combata uneori talentul innascut.
Pregatirea fizica si mentala sunt indispensabile acum performantei sportive, tocmai de aceea partea psihica devine din ce in ce mai valorizata in orice sport. Uneori mai sensibile, pentru un plus fetele au nevoie de sprijin si de motivare permanenta.
Julia Sima – ILSW: Care este cea mai frumoasa lectie pe care ai invatat-o practicand acest sport frumos?
LAURA NEDELCU: Sa accept diferentele dintre oameni, sa fiu empatica, toleranta si sa lupt in viata pentru a-mi indeplini visele.
Julia Sima – ILSW: Exista vreo fotbalista pe care o admiri si te inspira foarte tare? Dar fotbalist?
LAURA NEDELCU: Mi-e greu sa aleg acum, dupa tot ce s-a intamplat acum la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din Franta. ma inspira enorm Marta. Este o jucatoare foarte dedicata si curajoasa, un exemplu de determinare pentru toate fotbalistele din lume.
Si un fost fotbalist… Aici e simplu, desi nu l-am vazut jucand niciodata oficial. El e TATA!
Julia Sima – ILSW: Daca ai putea sa transmiti un mesaj unei fetite care viseaza sa ajunga o mare fotbalista, care ar fi acesta?
LAURA NEDELCU: Sa nu renunti indiferent de piedici, de comentariile dure din jur. Daca fotbalul te face fericita, atunci lupta si ai grija ca visul tau sa devina realitate. O sa fie un drum anevoios, dar o sa merite. Asculta-ti inima!
Julia Sima – ILSW: si… Ce echipa ti-a placut cel mai tare la FIFA Women World Cup 2019? De ce?
LAURA NEDELCU: SUA – am vazut atitudine, implicare, si personal rezonez cu valorile pentru care jucatoarele lupta.
Aaa da, si am vazut FOTBAL!
Julia Sima – ILSW: Povesteste-mi despre celelalte proiecte ale tale in care fotbalul si sportul sunt pe primul plan.
LAURA NEDELCU: Din dorinta de a ma dezvolta permanent in zona aceasta, m-am implicat in diverse proiecte, cursuri (si aici vreau sa mentionez participarea la cursurile de management si marketing sportiv din 2016 la Sport Business Academy, urmate in primul an de facultate), programul Youth Council din cadrul FRF-2017, insa un proiect de suflet pe care il pastrez si doresc sa-l duc mai departe prin tot ceea ce inseamna si exprima el, este Global Goals World Cup.
Proiectul a avut la baza promovarea celor 17 obiective ale ONU, prin care fiecare echipa ce si-a reprezentat propria tara a luptat pentru un anumit obiectiv. Am participat in perioada 12-15 mai, anul acesta, in Copenhaga pentru a lupta pentru un obiectiv si anume, egalitatea de gen. Problematica accentuata nu doar in plan sportiv, ci in general la noi in tara. Am reusit, datorita antrenoarei, Irina Giurgiu, care a si format echipa sa oferim o imagine vesela, plina de culoare si curajoasa a Romaniei. Am avut parte chiar si de suporteri de la Ambasada Romaniei din Copenhaga.
Am initiat diverse activitati pana la participarea propriu zisa, am descoperit povesti si am invatat lectii de viata. Ne-a fost oferit premiul pentru cel mai mare impact privind zona de promovare a obiectivului. Experienta traita acolo imi va ramane unica si vie in suflet.
****
Energia si pasiunea din spatele cuvintelor fotbalistei Laura Nedelcu ma face si pe mine sa prind forta. (Pana la urma mi-au trebuit vreo zece ani si multe constientizari despre limitari sexiste si lumea macho, pana sa declar cu fermitate ca I LOVE Sport. Prin acest interviu imi dau mana cu Laura si cu alte fete si femei asemenea noua.)
Iti multumesc, Laura ca mi-ai acordat timp, chiar daca este perioada examenelor.
**Urmariti-o pe sportiva pe pagina ei de FACEBOOK: Laura Nedelcu 27 si mai ales, mergeti la meciuri!
#womeninsportsmatter Iti recomand si aceste articole despre femei in sport:
- FIFA Women’s World Cup 2019: 6 jucatoare iconice care participa la turneul final
- Reforma in fotbalul romanesc: FRF cere infiintarea echipelor de fete la Cluburile din Liga I
- 5 sportive care schimba regulile si provoaca stereotipurile din sport
- Loveste ca o fata: Cele mai frumoase reactii impotriva sexismului, pentru fotbalista Tayla Harris
de Julia Sima
Pingback:Zânele au talent la fotbal: Primul cantonament al echipei feminine U15 FC Voluntari – I LOVE SPORT