Muhammad Ali este cunoscut ca unul dintre cei mai mari boxeri si sportivi ai SECOLULUI XX. Era recunoscut pentru agilitatea sa uluitoare, pentru abilitatea de care dadea dovada pe ringul de box, dar a ajuns sa fie renumit in toata lumea, mai ales datorita puterii din spatele cuvintelor sale
Muhammad Ali a contribuit la lupta impotriva discriminarii pe criterii de rasa si religie in Statele Unite ale Americii, intr-un moment cand popultia afro-americana era in plin proces de auto-definire si revendicare. Era un moment al luptei pentru drepturi civile a carei stindard era dus de lideri ca Malcom X sau Martin Luther KIng, o lupta pentru viitorul pe care il visa orice tanar afro-american din SUA. I se mai spunea si Maretul.
Muhammad Ali: 10 lectii de viata puternice
1. Trebuie sa fim curajosi in viata, trebuie sa ne asumam riscuri pentru a merge pe calea indeplinirii visurilor noastre!
Acela care nu este destul de curajos sa isi asume riscuri, nu va obtine nimic in viata.
2. Muhammad Ali a fost o voce impotriva discriminarii rasiale si atitudinea sa darza ar trebui sa fie un model de respect al fiintei umane, dincolo de diferente, pentru noi toti:
Eu sunt America. Sunt partea pe care nu o vei recunoaste. Dar obisnuieste-te cu mine. Negru, increzator, asertiv. Numele meu, nu al tau; religia mea, nu a ta; obiectivele mele, ale mele.
Obisnuieste-te cu asta.
3. Nu te multumi cu definitii prestabiilite despre ceea ce se poate si ceea ce nu se poate obtine! Indraazneste sa redefinesti “imposibilul”.
Imposibil este doar un cuvant mare aruncat in lume de oameni mici, care gasesc ca e mai usor sa traiasca in lumea care le-a fost data, decat sa isi foloseasca puterea ca sa o schimbe. Imposibil nu este o dat, este o optiune. Imposibil nu este o declaratie. Este o indrazneala. Imposibil este potentialitatea. Imposibil este temporar.
Imposibil este nimic.
4. Antreneaza-te cu asumare. Oricare ti-ar fi domeniul de activitate, incapatanarea de a exersa cu responsabilitate este cea care te duce pe culmile cele mai inalte.
Nu imi numar genuflexiunile. Incep sa numar numai de atunci cand incep sa doara fiindca doar acelea conteaza.
5. Oricat de provocator ar fi procesul prin care treci, nu renunta!
Uram fiecare moment al antrenamentului. Dar imi spuneam – “Nu renunta. Sufera acum si traieste restul vietii tale ca un campion.”
6. In tot ceea ce faci, conteaza atitudinea pe care o ai in fiecare clipa a vietii tale. Un rezultat este doar varful unui iceberg, dincolo de acel rezultat este fiecare gand pe care l-ai avut si fiecare gest pe care l-ai intreprins. Victoria este construita pas cu pas.
Lupta este castigata sau pierduta departe de ochii audientei – in spatele liniilor, in sala de antrenament, pe strada, cu mult inainte de incepe dansul in lumina acestor reflectoare.
7. Fii tu! Libertatea inseamna sa fim in controlul fiintelor noastre. Sa fim ceea ce vrem noi sa fim, nu ceea ce proiecteaza ceilalti in legatura cu noi.
Eu stiu incontro ma indrept si cunosc adevarul si nu trebuie sa fiu ceea ce tu iti doresti ca eu sa fiiu. Sunt liber sa fiu ceea ce vreau.
8. Viata este despre evolutie si expansiune. Ar trebui sa acordam importanta invatarii continue, sa ne permitem sa acumulam perspective noi.
Un om care vede viata la 50 asa cum o vedea la 20 si-a pierdut 30 de ani din viata.
9. Nu iti lasa minea sa te controleze. Controleaz-o tu. Povestea interioara, bazata pe ganduri repetitive este realitatea pe care o traim. Alege ganduri care te imputernicesc si sedimenteaza-le prin repetitie.
Repetitia afirmatiilor creeaza credinta. Si odata ce acea credinta devine o convingere adanca, lucrurile incep sa se intample.
10. Fii un exemplu!
Ali a deschis Centrul Muhammad Ali in orasul natal Kentucky, in anul 2005. Iata care au fost cuvintele sale la deschidere:
“Sunt un om normal care a muncit din greu pentru a-si dezvolta talentul primit”, a spus el. Multi dintre fanii mei au vrut sa construiasca un muzeu pentru recunoasterea realizarilor mele. Dar mi-am dorit mai mult decat o cladire care sa imi poarte memoria. Am vrut un loc care sa ii inspire pe oameni sa fie cea mai buna versiune care pot fi, indiferent de ceea ce aleg sa faca si sa ii incurajez sa fie respectuosi unul cu celalalt.”
De ce a fost si va ramane Muhammad Ali o susrsa de inspiratie, un exemplu de conduita si de caracter?
Nu putem intelege cat de important este si a fost acest sportiv, fara a contextualiza momentul ascensiunii sale. Cand o faci, intelegi ca a trecut doar o jumatate de secol de atunci, o singura generatie de oameni care beneficiem de curajul unor oameni de straluci dincolo de ura rasiala. Si mai avem inca mult de lucrat in aceasta directie.
Multe dintre meciurile sale, cum a fost cel impotriva lui George Foreman sau Joe Frzier au ramas faimoase in istoria boxului. La doar 21 de ani, Ali devenise campion la categoria grea. Pe cand abilitatile de boxer ale lui Ali erau incredibile, el este cunoscut de asemenea pentru spiritul sau liber, pentru implicarea in miscarea afro-americanilor pentru obtinerea drepturilor civile in SUA, si pentru condamnarea Razboiului din Vietnam.
A creat o mostenire care nu va fi uitata. Intr-o era in care politica si sporturile sunt interconectate mai mult decat oricand, Ali va ramane in istorie ca un atlet care s-a ridicat pentru a-si apara principiile si credintele, dincolo de sine insusi. Mostenrirea sa nu este doar aceea a unui mare sportiv, ci si aceea a unui activist pentru drepturi civile si pentru Pace.
Muhammad Ali si lupta afro-americana pentru drepturi civile
Si acum, in fiecare gest ca luare de pozitie sau activism pe care il fac in special sportivii si sportivele afro-americane, rezida aceasta mostenire a lui Muhammad Ali. Cel mai cunoscut protest recent este cel al atletului din liga profesionista de fotbal american, Colin Kaepernic, care a inceput sa ingenucheze in momentul intonarii imnului american, ca o forma de condamnare a discriminarii pe criterii etnice si rasiale in America.
“Aducand darurile aduse de stramosii mei
Sunt visul si speranta sclavului
Ma ridic
Ma ridic
Ma ridic.” – Maya Angelou
In anul 1966, Muhammad Ali era deja considerat ca fiind unul dintre cei mai mari boxeri ai acelei perioade si era deja medaliat olimpic cu aur pentru Statele Unite ale Americii. Tara nu era insa pregaatita sa ofere populatiei afro-americane conditiile si gloria pe care reprezentantii comunitatii ajunsesera sa o creeze prin intermediul sportivilor, scriitorilor, muzicienilor si intreprinzatorilor care se ridicau de cateva decenii, din mizeria abuzurilor indurate de secole.
Foto: Muhammad Ali in anul 1966; Wikipedia
In aceeasi prioada, miscarea populatiei afro-americane pentru castigarea drepturilor civile se afla de asemenea intr-un punct de mare intensitate. Intr-o societate profund rasista, miscarea reprezenta o lupta lunga de castigare a drepturilor legale de care populatia alba (de gen masculin…; n.r. in aceeasi perioada, miscarea pentru drepturle femeilor era de asemenea in ascensiune) se bucura dintotdeauna. Ca sa intelegeti, in anul 1965, a avut loc celebrul incident cand Rosa Parks a refuzat sa se aseze pe locurile destinate populatiei de culoare, intr-un autobuz din Alabama, incalcand legea segregarii. Pana in anul 1967, casatoriile interasiale erau interzise prin lege. Era o perioada de revendicaare, de lupta, intr-un climat extrem de ostil si discriminatoriu.
Cu toate acestea, Muhammad Ali a reusit sa iasa in evidenta ca un mare atlet. Proiectiile discriminatorii asupra populatiei de culoare facea ca in acele momente, boxul sa fie cam printre putinele arene unde atletii afro-americani se puteau afirma, pentru ca acest sport confirma stereotipul agresivitatii oamenilor cu pielea inchisa la culoare. Ali a excelat in acest sport, dar a ramas un exemplu si un reper pentru modul cum a reusit sa isi faca principiile auzite. Muhammad Ali a fost un amre sportiv si un mare activist, care denunta cu orice oportunitate, discriminarea oamenilor cu pielea inchisa la culoare.
Muhammad Ali si Razboiul din Vietnam
cea mai mare batalie a lui Muhammad Ali nu s-a desfasurat pe ringul de box, ci in afara lui, atunci cand a refuzat sa participe in Razboiul din Vietnam. Ca urmare a refuzului sau de a se inrola, Ali a fost condamnat la 5 ani de inchisoare si o amenda de 10.000 de dolari, fiindu-i de asemenea revocata licenta de boxeur, iar titlurile obtinute i-au fost retrase.
Cu taria sa uluitoare de caracter, Muhammad Ali a pavat un un drum valoros pentru orice tanar sau tanara afro-americana care visa la mai mult decat sansele inexistente sau limitate, pe care societatea i le oferea, din cauza urii si mrginalizarii.
Cassius Clay si-a schimbat numele in Muhammad Ali, convertindu-se la religia Islamica, atunci cand a refuzat sa raspunda chemarii de inrolare in armata SUA, pentru a participa la Razboiul din Vietnam. Ali nu era pregatit sa isi dea viata sau sa omoare vietnamezi in numele unei societati care nu valoriza viata:
“De ce sa mi se ceara sa imi pun o uniforma militara si sa merg zeci de mii de mile departe de casa ca sa arunc bombe si gloante asupra oamenilor cu pielea inchisa la culoare din Vietnam, in timp ce asa numita populaatie de negri din Loisville este tratata precum cainii?”
Constiinta mea nu imi permite sa merg sa impusc pe fratele meu, sau pe cineva cu pielea inchisa la culoare, sau oameni saraci si infometati in noroi, pentru marea si puternica America. Luati-ma si bagati-ma in inchisoare.
Ali a reusit sa iasa din inchisoare dupa putin timp, fiind eliberat pe cautiune, dar a fost exilat de ringul de box timp de 3 ani, timp in care participa la raliuri si tinea disursuri pro-pace. In anul 1970, si-a recastigat dreptul de a profesa in box, ulterior reluandu-si pozitia de lider la categoria sa.
Prin modelul pe care l-a oferit, acest sportiv ajunge in inima oricui indrazneste sa viseze pentru el insusi si pentru lumea in care traim – mai mult, mai frumos, mai onest, mai indraznet si dincolo de orice fel de limitare mentala sau conditionare sociala.
Iti recomand si aceste articole:
* Eliud Kipchoge: Niciun om nu este limitat!
* Anna Maria Horvath, fetita roma care a castigat alergand in balerini
Pingback:Oracol: Ce tine focul aprins cu Mihai Petreanu, antrenor FFB – I LOVE SPORT
Pingback:Cum s-a indragostit Giani Buffon de arta si a scapat de depresie – I LOVE SPORT
Pingback:Cum s-a indragostit Gianluigi Buffon de arta si a scapat de depresie – I LOVE SPORT