M

Muntele sălbatic K2, cucerit de șerpașii nepalezi: IMPOSIBILUL A DEVENIT POSIBIL

NIMSDAI PURJA, K2 ascent, K2, K2 winter, high altitude climbing, alpinism

10 alpiniști nepalezi au făcut istorie nu doar pentru întreaga omenire, ci și pentru țara lor, pentru Nepal! Fostul soldat de elită din marina britanică Nimsdai Purja a devenit primul om care a cucerit K2 iarna, fără supliment de oxigen.

Cea mai importantă veste a momentului în lumea sportului, vine din lumea alpinismului, fiindcă pentru prima dată în istorie a fost cucerit, fără supliment de oxigen, Muntele K2 (8611 m) pe timp de iarnă!

 

Muntele sălbatic K2 a fost cucerit iarna pentru prima dată

Anul acesta au încercat imposibilul echipe de alpiniști și alpiniste din toată lumea, între aceștia și românul Alex Găvan. Pentru echipele de nepalezi însă, momentul avea o vibrație similară cu cea a colosului K2 (aflat la granița dintre Pakistan și China): dincolo de faima internațională, acești sportivi au pornit pe cel mai periculos drum de pe pământ, cu dorința arzătoare de a restabili onoarea care se cuvine locurilor natele din mijlocul munților și a pune lumina asupra tuturor facilitatorilor, ghizilor și șerpașilor nepalezi care de-a lungul timpului, i-au ajutat pe marii aventurieri vestici, să atingă cele mai înalte piscuri.

Majoritatea dintre cei 10 lucrează ei înșiși ca ghizi și șerpași în lumea alpinismului și culmea, lipsa de lucru creată de condițiile Pandemiei, i-au făcut să se concentreze asupra unui nou obiectiv – CEL MAI MARE – Cucerirea lui K2, masivul sălbatic care se înalță precum un colț imens de rechin nemilos, în lanțul Karakoram, pe timp de iarna.
E un munte sălbatic care încearcă să te omoare – George Bell, alpinist.
Iarna pe K2, temperaturile scad până la -60 de grade, iar vânturile ating 200 km/h.
Nimsai Purja, K2 winter ascent, Nepal
Foto – Galeria lui Nimsdai Purja – Facebook
De generații și generații, de când Tenzing Norgay și Edmund Hillary au devenit primii oameni care au urcat pe vârful Everest, în 1953, șerpașii nepalezi au lucrat ca ghizi și colaboratori pe parcursul multor ascensiuni istorice. Cu toate acestea, acești oameni au rămas invizibili în perspectiva globală, primind rareori recunoașterea cuvenita. Hillary a fost decorat de către Regina Elisabeta, după triumful asupra Everestului, Norgay, nu. Și nimeni dintre localnici nu a fost acreditat cu primele ascensiuni din Nepal.
Cu toate acestea, alpiniștii experimentați știu că șerpașii sunt printre cei mai puternici alpiniști și că nu au rivalitate la altitudini înalte fiindcă ei au fost născuți și crescuți în aerul rarefiat.
Anul acesta, grupurile de alpiniști nepalezi, dintre care și echipa lui Nimsdai Purja, au pornit în expediție nu pentru faima personală, ci cu speranța de a atinge o formă de retribuție și un loc bine-meritat în istoria alpinismului, pentru țara lor. S-a simțit energia acestei intenții mai mărețe decât ei înșiși atunci când au fost nevoiți să își unească forțele pentru a reuși, în ciuda pierderilor cauzate de vremea teribilă.
Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, IMPOSIBILUL A DEVENIT POSIBIL. A fost atins vârful celei mai periculoase ascensiuni – K2, iarna, fără supliment de oxigen, pe umerii colțului de rechin, acolo unde fiecare pas te poate duce mai aproape de moarte sau de glorie.
Ca să sărbătorească victoria, acolo sus pe vârful înduplecat, alpiniștii au cântat imnul Nepalului.
“Suntem mândri că am devenit parte din istoria umanității și că am putut arăta că munca de echipă, colaborarea și atitudinea mentală pozitivă, pot împinge limitele a ceea ce credeam că poate fi posibil.”, a scris Nimsai Purja pe Facebook.
Aceasta este componența întregii echipe de alpiniști temerari nepalezi:
1. Nimsdai Purja
2. Mingma David Sherpa (Team Nimsdai)
3. Mingma Tenzi Sherpa (Team Nimsdai)
4. Geljen Sherpa (Team Nimsdai)
5. Pem Chiri Sherpa (Team Nimsdai)
6. Dawa Temba Sherpa (Team Nimsdai)
7. Mingma G
8. Dawa Tenjin Sherpa (Team Mingma G)
9. Kilu Pemba Sherpa (Team Mingma G)
10. Sona Sherpa (SST)
Printre cei care anul acesta au încercat ascensiunea istorică a Muntelui Sălbatic s-a aflat și Alpinistul roman Alex Gavan, care, prin intermediul unei postări pe Facebook a spus că “echipa nepaleză era din punct de vedere istoric și moral îndreptățită să atingă această reușită”.
Din păcate, tot în timpul expediției de anul acesta, cunoscutul alpinist catalan Sergi Mingote și-a pierdut viața. Visurile sale vor fi duse mai departe de încercările altor temerari.
Foto main: Francesco Ungaro from Pexels

 

CategoriesSenza categoria

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *