La fiecare colt de strada intalneai fetite care faceau roata sau improvizau o barna printre uluci… Eram in plin razboi rece cand intreaga Romanie se confunda cu un singur nume: Nadia Comaneci.
O poveste pentru MILENIALI:
Atunci cand ma uit pe YouTube, la filmuletele cu Nadia Comaneci de la Olimpiada din Montreal 1976, imi dau lacrimile de emotie, desi m-am nascut ani mai tarziu, desi eu nu am amintiri personale legate de primul 10 din istoria gimnasticii. Ce fel de curent emotional se transmite prin celulele noastre la nivel inter-genrational si ce impact are asupra noastra ca indivizi, dar si colectiv, acel moment pe care l-au trait parintii nostri?
Dar oare cum o fi fost sa fi trait chiar tu, acele clipe, intr-un moment cand poate, aveai o varsta apropiata de cea a Nadiei Comaneci?
Cum au reactionat oamenii? Cum era societatea? Ce impact a avut adolescenta provenita din Romania Comunista asupra intregii lumii?
Mama mea a fost de acord sa punem impreuna, intr-o biblioteca a amintirilor, un moment pe care si noi, Milenialii, la randul nostru, il vom transmite copiilor nostri:
Cum a fost cand a castigat Nadia? Cititi mai departe un text in care mama mea – Ana OLIMPIA, mi-a povestit care era atmosfera traita de ea atunci cand Nadia Comaneci a facut istorie la Jocurile Olimpice.
In cuvintele ei…
Montreal 1976: Apartin Generatiei Nadia
Apartin generatiei Nadia si, inevitabil, am trait la cote maxime fiecare dintre competitii… Era un fenomen trait intens de mari si mici, de altfel, la fiecare colt de strada intalneai fetite care faceau roata sau improvizau o barna printre uluci. Mai toate tunse cu breton si de-acum faimoasa “coada de cal” a Nadiei.
La fiecare colt de strada intalneai fetite care faceau roata sau improvizau o barna printre uluci.
Succesul ei de la Montreal (1976), ca si al altor sporivi, nu poate fi disociat de inconfundabila voce a lui Cristian Topescu, inegalabilul comentator care descria in minime detalii ceea ce nu puteam vedea la televizor. Culori. Gesturi. Priviri.
Dar mai ales, controlul absolut si puterea de concentrare care precedau exercitiile Nadiei, apoi, executia per-fecta!
De asemenea, comportamentul antrenorilor, comunicarea dintre membrele echipei de arbitraj sau… blocajul aparatelor electronice de afisaj.
Insa, momentul culminant era razboiul psihologic care se traducea prin scurgerea unui timp interminabil pana la afisarea notelor Nadiei dupa evolutia la fiecare dintre aparate.
Asta se intampla mai ales la Moscova in 1980, care a fost una dintre editiile JO extrem de tensionate.
Eram in plin razboi rece cand intreaga Romanie se confunda cu un singur nume: Nadia Comaneci!
Alaturi de eroina de la paralele inegale – aparatul sau preferat, intreaga Echipa de Gimnaste ne tinea cu sufletul la gura, lipiti de ecranul alb-negru al micilor televizoare: evoluau Campioanele Romaniei!… Fetele de Aur de la Deva de care se temeau toate celelalte gimnaste, indiferent de tara din care proveneau.
Asemenea gimnastelor si a tuturor sportivilor care alimentau orgoliul romanesc, patriotismul oamenilor de rand atingea cote maxime: 1:00!
De fapt, in acea perioada era o intraga generatie de sportivi de performanta care au inregistrat rezultate deosebite; alaturi de Nadia erau printre altele: Teodora Ungureanu, Aurelia Dobre, Daniela Silivas, apoi, gimnastul Dan Grecu, canoistul Ivan Patzaichin si intreaga echipa nationala de handbal a Romaniei in frunte cu Stefan Birtalan si Cristian Gatu care au transformat handbalul in adevatata Arta a Spectacolului!
Multumiri Nadia! Multumiri sportivilor romani!
de AnaOlimpiaStyle
Foto int. art sus: Wikimedia Commons
Foto int art jos: Wikimedia Commons
Foto main (prima pagina si foto 1 sus.): Wikimedia Commons
RUGAMINTE: Daca exista in comunitatea noastra, persoane care au trait LIVE momentul cand Nadia Comaneci a cucerit 10-le perfect de la Montreal, ar fi asa frumos sa ne povestiti cateva cuvinte! Ce ati simtit atunci? Cum v-a influentat viata succesul Nadiei?
**Promitem ca vom valorifica raspunsurile voastre in articole. E important sa consemnam si sa facem cunoscute aceste amintiri si trairi ale memoriei noastre colective.
Pingback:Nadia Comaneci si Simona Halep – O prietenie geniala! – I LOVE SPORT
Pingback:19 MOMENTE CHEIE din Istoria Jocurilor Olimpice Moderne. Ce rol a jucat Romania? – I LOVE SPORT