Cum ar fi daca fiecare dintre noi am putea sa devenim aceasta sursa de putere pentru oamenii dragi din vietile noastre, ajutandu-i sa isi atinga potentialul maxim?
Data de 8.10.2015 a ramas in istoria sportului romanesc: peste 54.000 de suflete s-au aflat pe Arena Nationala pentru a incuraja echipa Romaniei spre calificarea la Euro 2016. Multa lume a vorbit atunci despre faptul ca incurajarile sufletiste ale suporterilor romani au adus practic, magia unei calificari la Campinatul European. Cu totii am trait aceasta euforie si energie capabila sa propulseze pe favoriti, cu totii stim, ca spectatori sau practicanti, ce mult insemna cuvintele insufletite, strigate la momentul potrivit.
Incurajarile SUNT ENERGIA PENTRU A REUSI
Unul dintre cele mai importante aspecte ale performatei, indiferent ca vorbim despre performanta in sport sau oricare alt domeniu, este suportul pe care il primim de la cei din jur.
Antrenorul poate face ca un atlet sa infloreasca la potentialul pe care il are. – Aimee Boorman, antrenoare a gimnastei Simone Biles pana in 2016
De la conversatiile de zi cu zi intre parteneri, la discursurile preparative pe care le are un atrenor cu echipa sa, pana la discutii online, pe forumuri, incurajaarile sunt o parte a vietii noastre de zi cu zi. Incurajarea este cea mai comuna formula prin care noi, oamenii ne manifestam suportul unii fata de ceilalti.
Un cuvant de incurajare pe care il auzim intr-un moment de esec este mai valoros decat o ora de laude pe care le avem dupa un succes. Incurajarile sunt o hrana simbolică pentru suflet, acea resursa care ne ajuta sa evoluam si sa capatam incredere in noi insine. Ne oglindim in ceilalti, asa incat avem nevoie de incurajari din partea oamenilor apropiati noua, din partea echipei noastre.
Foto: Pexels
Alfred Adler (1956) a fost primul psiholog care a teoretizat impactul incurajării asupra individului, el considerand ca a oferi si a primi incurajare este o trasatura definitorie a dezvoltarii umane si un indice al intersului pe care oamenii il au ca fiinte sociale – este aceasta dorinta a noastra de a sti ca apartinem unui grup si ca ne aducem contributia in societate. Cand oamenii isi pierd interesul social, ei au nevoie de incurajari, argumenta Alder. Cea mai frumoasa definitie a incurajarii este in opinia noastra, aceasta:
Incurajarea este procesul prin care este facilitata dezvoltarea interioara, impulsionarea resurselor si curajului unei persoane, pentru a merge in directia buna. – Dinkmeyer si Losoncy (1996)
Am putea sa intelegem incurajarea si din perspectiva relatiei pe care Andre Agassi a avut-o cu antrenorul sau de fitness – Gil Reeyes: Gil e un barbat impunator, are aproape de doua ori marimea unui barbat obisnuit. Cu toate acestea, ii vorbea lui Andre cu iubire. El nu a ezitat niciodata sa foloseasca cuvinte ca “inima”, “spirit” si “frumusete”. El vorbea astfel pentru cele mai mari visuri ale lui Agassi. Il denumea Sir Lancelor si il asigura mereu ca are un destin de invingator. Lui nu ii era teama sa fie maret in incurajarile sale pentru prietenul si elevul sau.
Psihologii au identificat o gama larga de abilitati necesare pentru a incuraja eficient: ascultarea reflexiva, umorul, a comunica increderea fata de ceilalti, zambetul, autenticitatea si comunicarea „din suflet”, a scoate in evidenta calitatile si punctele forte ale celorlalti, reformularea in termeni pozitivi si validarea visurilor celorlalti.
Un studiu de la Universitatea Bloomsburg Pennsylvania a demonstrat cum incurajarile au facut o diferenta majora in ceea ce priveste performantele pe care participantii le-au demonstrat pe banda de alergat.
Rezultatele studiului au sugerat faptul ca incurajarile verbale frecvente, acompaniate de aplauze si un ton al vocii constant, au condus la o maximizarea semnificativa a efortului celor care au facut parte din grupul celor care au primit incurajari, in comparatie cu cei care nu au fost deloc incurajati si a celor care au primit incurajari cu o frecventa mai scazuta: “Cercetarea noastra arata ca incurajarile verbale menite saa creascaa efortul personal maxim, au avut un efect profund asupra performantei perticipantilor.”, a spus unul dintre autorii studiului.
Bravoo! Faci o treaba buna! Excelent! Poti! Haide! 🙂
Julia&Anca-Olivia
FOTO 1: Pexels/ Annie Tsung
Pingback:5 beneficii ale SPORTULUI in viata copiilor tai – I LOVE SPORT