Cum reusesc sportivi ca Serena Williams sa se afle in top, sa castige chiar si atunci cand pare ca sortii le sunt impotriva? Sigur, e multa munca in spate. Sigur, sportivi ca Serena sunt maestrii in arta practicii si in cea a determinarii si totusi… atletii de mare performanta mai au ceva in comun: o abilitate pe care constient sau inconstient am accesat-o toti si pe care implicit, o putem folosi si noi, in orice aspect al vietii.
Totul devine tacere. Timpul incetineste. Este starea mentala in care ma simt in cea mai adanca pace. Pot sa accept orice esec. Atata vreme cat stiu ca acea senzatie vine, este suficient sa merg mai departe. – Danny Way, skateboarder profesionist.
Este ceea ce maestrii zen descriu ca fiind starea de prezenta. Psihologii si neurologii de astazi studiaza acest proces mintal care ii ajuta pe marii sportivi sa se distinga de ceilalti. Este activarea unei observari interioare (n.r. in psihologia traspersonala se numeste martor interior) – un fel de perceptie largita care permite eliminarea oricarei forme de distragere si care le permite luciditatea urmatoarei miscari. In aceasta stare timpul si spatiul se dilata si devin instrumente, iar prezentul si viitorul nu mai au practic nici un fel de relevanta, se disipa.
Foto: Pexels
Aceasta abilitate este importanta cu precadere in momente stresante si permite atletilor sa isi controleze mintea atunci cand se afla sub presiune. Este ceea ce genereaza misterioasa „stare de plutire”, de maxima creativitate, pentru care eu prefer denumirea in engleza – “flow state”. Este o stare de non-rezistenta la ceea ce se intampla in momentul prezent, cand gandirea care functioneaza pe auto-pilot si genereaza temeri, este practic dezactivata. Este o capacitate pe care cu totii o avem.
Daca stai sa te sondezi prin multitudinea de experiente pe care le-ai avut, iti vei aminti probabil ca ai trait clipe de maxima concentrare si o liniste interioara alerta care te-a ajutat in cele mai surprinzatoare situatii. De exemplu, imi amintesc foarte puternic inca, examenul de capacitate de la matematica. Eram inca un copil si am simtit ca am trait atunci o experienta sublima care a avut ca finalitate si o nota aproape de 10, stare pe care abia mai tarziu, la varsta adulta am inteles-o si cognitiv, pentru ca acum exista o multime de informatii si studii cu privire la aceasta stare de constiinta.
Starea de flow este starea de constiinta cand te simti la maximul tau. – Jason Silva, futurolog
As descrie starea de flow ca pe un moment in care mintea, nestingherita de frica, de indoieli este capabila sa acceseze absolut toate informatiile de care dispune, pentru a duce la indeplinire un task, fara sa conteze neapart deznodamantul. Este o stare in care ceva din tine observa clipa, intr-o linistire absoluta, in timp ce corpul si mintea ta sunt capabile de energie maxima.
„Starea de flow, simplu spus, este starea de constiinta cand te simti la maximul tau si cand performezi la maximul tau. Totul este uluitor in acel moment si nivelul de performanta explodeaza atunci. Dialogul interior este redus, criticul interior nu mai este activ si experimentezi momentul ca pe o detasare de sine si o regasire de sine. Este o experienta eliberatoare, fiindca esti aici si acum.”, spune Jason Silva, futurolog si pasionat la randul sau de studiul starii de plutire.
Jason Silva exlica starea de flow:
„Am castigat majoritatea meciurilor mele – probabil toate marile slamuri – datorita capacitatii din capul meu, mai mult decat orice altceva”, spunea Serena Williams pentru Sports Illustrated in 2015. .
„Daca esti in urma intr-un meci, este important sa te relaxezi si asta fac atunci cand raman in urma, atunci devin cel mai relaxata. Doar concentreaza-te pe fiecare punct… acel singur punct si apoi urmatorul si urmatorul.”, explica Serena Williams.
Ea descrie o stare de concentrare maxima care exclude gandul la trecutul recent cand a pierdut un set sau mai multe, sau la viitorul unui esec ori chiar al unui eventual succes. In momentul de concentrare maxima, cand starea de flow este activata, nu mai conteaza absolut nimic in afara momentului prezent.
Foto: Wikipedia
Janet A Young si Michelle D Pain au abordat aceasta tema intr-o cercetare din anul 1999 – The Zone: Evidence of a Universal Phenomenon for Athletes Across Sports si in care ei conceptualizeaza ideea de stare de flow. Au denumit-o Zona („the zone”). <<Ei descriu „starea de curgere” sau „zona” ca pe o stare in care atletii performeaza la capacitatea maxima a abilitatilor lor. Este un loc magic… special, in care performanta este exceptionala si consistenta, automata si in stare de curgere. Atletul este capabil atunci sa sa ignore toata presiunea si sa isi lase corpul sa produca performanta pe care a invatat-o atat de bine. Competitia este in acele momente placuta si incitanta.>>
Pentru succes trebuie sa obtii aceasta senzatie de prezent etern in corpul tau. – Alan Watts
Joan Vickers este o cercetatoare care a studiat la randul ei starea de prezenta pe care o acceseaza atletii. Vickers a fost sportiva la randul ei in timpul studentiei si vrut s ainteleaga de ce in unele zile juca bascjet foarte bine si in altele doar OK. Ea a inceput sa studieze comportamentul jucatorilor de golf si a descoperit o conexiune remarcabila intre concentrarea din privirea lor si succesul jocului. Studiul ei a fost replicat si asupra altor sporturi ca baschet, fotbal, hochei si tras cu arcul.
Voci din lumea spirituala descriu de asemenea starea aceasta de prezenta alerta. Alan Watts a scris eseul The Wisdom of Insecurity, care descrie abordarea zen cu privire la timp si efort.
„Pentru succesul in orice, trebuie sa obtii aceasta senzatie de prezent etern in corpul tau. Fara graba. Fara sa amani. Doar sentimentul ca plutesti cu desfasurarea evenimentului, la fel cum ai dansa, nici incercand sa impui un ritm mai alert, nici sa ramai in urma. A grabi si a amana sunt ambele moduri de a rezista prezentului.” – Alan Watts
Foto homepage: Pexels
Pingback:10 +1 lectii de la OAMENII SPORTULUI: ADUNA-TE in momentele dificile! – I LOVE SPORT
Pingback:5 beneficii ale SPORTULUI pentru copii, pe care le vor folosi toata viata! – I LOVE SPORT
Amazing! I șanț to know more!