5

5 sportive care schimba regulile si provoaca stereotipurile din sport

Atletele celebre ale momentului schimba naratiunea despre ce inseamna puterea si determinarea, ele sunt cele care in sfarsit, ne invata sa privim reusita si prin experienta feminina.

Ar trebui sa ne obisnuim cu exemplul lor, fiindca vazuta prin prisma realizarilor acestor femei, ideea de performanta incepe sa straluceasca asa cum nu s-a mai intamplat niciodata. Ele nu spun doar povestile lor despre ambitie si perseverenta, despre vulnerabilitate sau curaj, ele reflecta si povestile noastre, ale tuturor femeilor din lume.

Aceasta este FORTA FEMININA: 5 sportive care provoaca stereotipurile

1. Ada Hegerberg, fotbalista

Catre toate fetitele din intreaga lume, va rog, aveti incredere in voi! – Ada Hegerberg

Are doar 23 de ani, dar performantele ei sunt deja de invidiat de catre orice jucator de talie internationala. Anul trecut, Ada Hegerberg a fost prima jucatoare de fotbal din lume care a castigat Balonul de Aur. Detine un record de 250 de goluri in cariera ei, pana in acest punct. Este de trei ori campioana cu Olimpique Lyon, iar in 2015 a fost votata cea mai buna jucatoare de fotbal din Europa.

Unul dintre semnele unei lumi in sfarsit echitabile pentru femei, ar fi, in opinia mea, un prestigiu la fel de mare pentru femeile care activeaza in sporturi machiste, asa cum e fotbalul.

Din pacate, sportul acesta frumos nu slabeste deloc sexismul la adresa femeilor. In momentul in care i s-a decernat premiul, Ada nu a fost scutita de o remarca misogina din partea prezentatorului, care a intrebat-o daca stie twerk (un dans care presupune sa dai din fund.) “Catre toate fetitele din intreaga lume, va rog, aveti incredere in voi!”, a spus Ada, la ceremonia de decernare a Balonului de Aur.

Ulterior, au existat ma multe reactii. O surpriza frumoasa, pentru mine, Federatia Romana de handbal a venit cu un raspuns pe masura la asemenea jignire.”A lansat campania Campioanele muncesc din greu, nu dau din fese.

2. Jasmin Paris, ultramaratonista

Intr-un amplu editorial, Financial Times dezbate de ce femeile ajung sa ii depaseasca in performanta pe barbatii cu care concureaza in cursele de anduranta. Jasmin Paris, mama unei fetite de un an, a ajuns in atentia social media si mass-media, datorita victoriei rasunatoare pe care a avut-o in cursa de Ultra Maraton – Mountaane Spine Race, la startul careia s-au aflat 126 de oameni, dintre care doar 11 femei. Victoria lui Paris din data de 16 ianuarie 2019, cand a batut recordul general al cursei cu 12 ore, hraneste acum o dezbatere foarte necesara despre locul femeilor in lumea sportului.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Woo hoo! Jasmin Paris you are magnificent 🏃‍♀️🤱 #jasminparis #midlothian #mumsaresuperheros #breastfeeding #mumsdontsleep

O postare distribuită de Holly (@spirited_mama) pe

Chiar si astazi auzim argumente superficiale despre fragilitatea corpului femeilor si incapacitatea lor de a se ridica la acelasi nivel masculin.

Atunci cand i-a inmanat medalia lui Jasmin, organizaatorul cursei, Scott Gilmor a afirmat:

“A fost o infrangere epica la adresa fiecarui barbat din lume.”

Dar poate, mai corect spus ar fi o infragere a mentalitatii patriarhale si a tuturor celor care si-o insusesc fara niciun fel de critica.

In editorialul Why women are outperforming men at the extremes of endurance/ De ce femeile ii depasesc pe barbati in cursele de rezistenta extrema, Financial Times diseca toate dimensiunile de gender, sociale si de fizicalitate ale acestei problematici.

Foto: ScottWebb/Pexels

 

3. Simone Biles, o super – eroina in costum de gimnastica

Cand o privesti pe Simone Biles efectuand un exercitiu la sol, nu poti sa nu te gandesti ca in acele momente, Simone este intruchiparea in realitate a benzilor desenate.

Multipla campioana olimpica si mondiala, Simone Biles este in acest moment considerata a fi cea mai buna gimnasta din toate timpurile. Simone a redefinit pur si simplu acest sport. De unde atata putere intr-un corp atat de mic?! Simone, salturile alea sunt ale unei pantere!

Imagine: Wikipedia

Dar prin tot ceea ce este si ceea ce face Simone este o voce. Apreciez performantele si personalitatea publica a lui Simone Biles fiindca acestea strapung in stereotipuri rasiale. Asemeni Serenei Williams, Simone e o Black Panther neinfricata si e atat de reconfortant sa vedem atlete ca ele care distrug normele in materie de succes si performanta.

In anul 2018, Simone a fost o voce puternica si impotriva sexismului, alaturi de colegele ei din echipa nationala a SUA, ele s-au reunit in condamnarea fostului medic al echipei, Larry Nassar, condamnat pentru ca a abuzat sexual si a molestat tinerele gimnaste de-alungul intregii sale activitati.

Intr-una din aparitiile sale la Campionatul National al SUA, Simone a purtat un costum turcoaz, care este considerata culoarea supravietuitoarelor abuzului sexual.

Discursul colegei sale Aly Risman este cutremurator, in masura in care ca femeie, te si imputerniceste.

Mari sportive – PUTERE LA FEMININ, tot din lumea ultramaratonistelor:

4. Sophie Power, un nume predestinat: Intelepciune si Putere

Intr-o fotograafie devenita virala, ultramaratonista Sophie Power isi alapteaza beblusul de 3 luni, pe Cormac, in timpul UTMB – Ultra-Trail du Mont-Blanc, adica una dintre cele mai dificile curse din lume, pe care atleta a terminat-o in 43 de ore si 33 de minute.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Elle s’appelle Sophie Power. Elle a 36 ans et Cormac, son fils, 3 mois. La scène se déroule à Courmayeur, à la mi-course d’un UTMB que cette Anglaise aura finalement bouclé en 43h33. En prenant cette photo, j’étais loin d’imaginer qu’elle serait publiée dans le monde entier, reprise par @runnersworldmag, @stern, @foxnews , @leparisien , @dailymail , @thesun , @yahoonews et tant d’autres médias qui ignorent d’ordinaire celles et ceux qui courent à la recherche de leurs limites. Ce qui est exceptionnel, bien entendu, ce n’est pas la photo, mais c’est bien elle, dans toute sa force, Sophie Power. « C’est ma photo de running préférée, m’a-t-elle écrit @ultra_sophie. Car cette photo est bien plus réelle qu’une image de papier glacé d’un coureur qui dévale un sentier de montagne ». Je ne sais pas mieux dire.

O postare distribuită de Alexis Berg (@alexis_berg) pe

ceea ce a surprins fotograful Alexis Berg, a fost un moment cum rar ne-a fost dat sa vedem la astfel de evenimente sportive: o clipa de intimitate, de sprijin neconditionat si iubire, creata de o tanara familie. Nu orice fel de familie: o familie in care mama este concurenta intr-o instovitoare cursa de ultramaraton, iar tatal o sprijina neconditionat in acest demers ambitios, la doar cateva luni de la nasterea micutului Cormac. Este o fotografie despre forta fizica si vointa unei femei si mame, o fotografie despre puterea ce reiese din sprijinul reciproc, atunci cand doi oameni se iubesc.

5. Simona Halep, inceputul unei noi generatii

Intai de toate trebuie sa visam. – Simona Halep

Performantele Simonei Halep sunt pe buzele tuturor si reprezinta un reper, un motiv de mandrie, intr-o societate innegurata de multe neajunsuri, frustrari sau revolte. Si da, cu totii am inteles performantele ei mai mult decat ca pe niste scoruri pe tabela de marcat. Mai mult decat sa ne ofere momente de bucurie, incordare sau entuziasm, la 3-6, 6-4, 6-1, Simona ne da si lectii de viata.

In 2018, cand in sfarsit am vazut-o strangand cu atat de multa emotie trofeul de la Roland Garros in brate, am inteles ca totul este posibil: Castigam sau devenim mai buni si cu o minte puternica, nu doar cu trupul si tot ceea ce stim sa facem. Putem sa ne infrangem frica, si limitarile, si neincrederea in noi insine. Si imi place tare ca Simona se auto-constientizeaza ca o lidera a unei noi generatii si ca ne ridica la fileu tema de a depasi sabloanele de gandire negative ce ne afecteaza la nivel colectiv:

“Sper ca acest trofeu sa fie inceputul unei noi generatii. Sper sa avem mai multa incredere in noi si sa credem 100% ca avem forta, ca putem face tot ce ne dorim. Intai de toate trebuie sa visam.”, a spus Simona Halep.

 

Foto homepage: Ada Stolsmo Hegerberg – Facebook

Fotografii colaj homepage: Alexis Berg – Instagram, Ada Hegerberg – Facebook Profile Pic, Jasmin Paris Facebook Page si Wikipedia – Simone BIles si Simona Halep.

CategoriesSenza categoria